Mala seoska priredba

traži dalje ...

Mala seoska priredba (1971), Hrvatska, Zagreb film, boja, 18 min, r. i sc.: Krsto Papić, df.: Ivica Rajković, montaža: Lida Braniš-Bobinac.

Dok. film snimljen u međimurskom selu povodom priredbe održane u nedjelju 24. IX. 1971., na kojoj su nastupili pjevači amateri, lokalno folklorno društvo i pripovjedači viceva, te se, istodobno, birala i najljepša djevojka sela.

Sama priredba montažno je uokvirena između početnoga i završnoga kadra bubnjara – seoskog oglašivača, koji uz najavu i odjavu priredbe, oglašava i ostala događanja u selu. Pjevači pjevaju ondašnje popularne šlagere, nižući se jedan za drugim, a između njih ritmično je ukomponiran pripovjedač viceva te folklorno društvo koje izvodi međimurske pjesme i plesove pa je montažnim kontrastom, kao i početnim i završnim kadrom, jasno suprotstavljeno staro i novo, suvremeno i tradicionalno, ruralno i prodor urbanog. Kamera vrlo precizno, ugl. vertikalnim vožnjama, prati soliste na pozornici, ali i u protuplanovima bilježi totale pune dvorane, povremeno snimajući lica publike u krupnim planovima. Kamera je izrazito diskretna što je omogućilo da među seljanima središnjim događajem postane sama priredba, a ne snimanje filma, pa je postignut vrlo visok stupanj autentičnosti.

D. Marković

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Mala seoska priredba. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/1002>.