Monolog o Splitu

traži dalje ...

Monolog o Splitu (1961–62), Hrvatska, c/b, 7 min, 21 sekunda, 16 mm, Kinoklub Split, r., sc., df. i montaža: Ivan Martinac, glazba: Maurice Ravel.

Reprezentativan u korpusu hrv. eksp. filma i »underground« opusu I. Martinca, film se često opisuje kao intimni portret Splita, u kojemu su »dokumentarističke« slike gradske svakodnevice, uokvirene autorovim vlastitim koracima, nabijene snažnom poetskom refleksijom o životu i biti postojanja. Uz glazbu Ravelova Bolera, u filmu se smjenjuju kratki statični kadrovi snimljeni iz raznih rakursa na pet gradskih lokacija (gl. trg, kupalište, groblje, Dioklecijanovi podrumi, interijer stana), uspostavljajući besprijekornom ritmičkom montažom i mozaičnom strukturom nerazmrsiv preplet/dijalog života i smrti, svjetla i tame, prolaznosti i vječnosti, materijalnog i spiritualnog, zemaljskog i onostranog. Film je dobio nekoliko domaćih nagrada, a često se prikazuje u svijetu u okviru retrospektiva hrv. eksp. filma.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Monolog o Splitu. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/1111>.