Most na rijeci Kwai

traži dalje ...

Most na rijeci Kwai (The Bridge on the River Kwai, 1957), Vel. Britanija, boja, 161 min, Columbia/Horizon, pr.: Sam Spiegel, r.: David Lean, sc.: Michael Wilson, Carl Foreman, prema istoimenom romanu Pierrea Boullea, df.: Jack Hildyard, glazba: Malcolm Arnold, ul.: William Holden (Shears), Alec Guinness (pukovnik Nicholson), Jack Hawkins (bojnik Warden), Sessue Hayakawa (pukovnik Saito), James Donald (bojnik Clipton), Geoffrey Horne (poručnik Joyce), Andre Morell (pukovnik Green), Peter Williams (bojnik Reeves).

Jugoistočna Azija za II. svj. rata. Pukovnik Saito, zapovjednik jap. logora u prašumama Burme, naredi brit. zarobljenicima gradnju mosta preko rijeke Kwai za potrebe vojske. Brit. zapovjednik, pukovnik Nicholson, isprva odbija, a potom prihvaća, jer u gradnji što boljeg mosta i to prije roka vidi mogućnost za podizanje morala i održavanje reda među ljudima te dokazivanje brit. superiornosti. U međuvremenu, amer. zarobljenik Shears uspijeva pobjeći, ali je prisiljen vratiti se kako bi pomogao u rušenju mosta. No, Nicholson je na njega već toliko ponosan da zaboravlja na rat i spreman je osujetiti sabotažu.

Kritika militarističkog mentaliteta, film je sniman na atraktivnim lokacijama u Šri Lanki, a za Leana je označio prijelaz u novu fazu spektakularnih ostvarenja. Uspješno se prilagodivši holivudskim zahtjevima, Lean se ne bavi toliko ratom, koliko njegovom uzaludnošću i apsurdnošću, te analizom psihol. stanja i ponašanja likova u ratnim uvjetima (npr. koliko se čvrsto drže vojne discipline i ponosa da održe zdrav razum). Film je označio preokret i za Guinnessa, koji je stekao svj. slavu ulogom tipična brit. časnika, odanog pravilima i suzdržanog, ali opsesivno principijelnog, te je postigao izniman uspjeh postavši najgledaniji film 1957. i osvojivši Oscare za najbolji film, režiju, gl. mušku ulogu (Guinness), scenarij prema predlošku (nagrađen je pisac predloška Boulle, jer su stvarni autori scenarija Foreman i Wilson bili na »crnoj listi«, pa im je priznanje dodijeljeno tek posmrtno 1984), za fotografiju, glazbu (iako potječe iz I. svj. rata, zaštitni znak filma postala je poznata koračnica Colonel Bogey March) i montažu (Peter Taylor), dok je jap. glumac i nekadašnja zvijezda amer. nij. filmova S. Hayakawa (→ Prijevara) nominiran za sporednu ulogu okrutna, ali časna pukovnika Saita.

D. Primorac

ilustracija
MOST NA RIJECI KWAI, D. Lean (Alec Guinness i Sessue Hayakawa)

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Most na rijeci Kwai. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/1130>.