Ne naginji se van

traži dalje ...

Ne naginji se van (1977), Hrvatska, boja, 85 min, Jadran film/Croatia film, r.: Bogdan Žižić, sc.: Kruno Quien, B. Žižić, df.: Branko Blažina, glazba: Ozren Depolo, ul.: Ivo Gregurević (Filip), Fabijan Šovagović (Mate), Jadranka Stilin (Verica), Mira Banjac (Mileva), Zdenko Jelčić (Čikeš), Inge Appelt (Luce), Dušan Dančuo.

Filip, mladić iz Imotske krajine, odlazi na »privremeni rad« u Frankfurt na Majni, pod dojmom da se njegov sumještanin Mate tamo obogatio. Ali već po dolasku počinju problemi. Matu ne nalazi, a zapošljava se na građevinskim poslovima koje vodi Čikeš, šef kriminalac. Upoznaje i Vericu, koja radi u prodavaonici ploča. Iako shvaća da vani postoje mogućnosti za obogaćivanje, Filip ne vidi razloga svojem daljnjem ostanku u inozemstvu.

Tematiku gastarbajtera već je 1965. obradio O. Gluščević u filmu Čovik od svita, ali s humorističnog stajališta, dok Žižić pokazuje mračniju stranu teme. Stoga se film odlikuje moralističkim tonom, s jasno određenim, gotovo propagandnim ciljem, što djelomice narušava njegovu dojmljivost, unatoč pojedinim trenutcima – poput pojavljivanja Dušana Dančua kao pjevača na plesu, a intrigantna je, iako ne osobito uvjerljiva, uloga M. Banjac kao prostitutke. Na festivalu u Puli film je nagrađe Velikom zlatnom arenom, a M. Banjac osvojila je Zlatnu arenu za epizodnu ulogu.

D. Rafaelić

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Ne naginji se van. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 16.4.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/1181>.