Aleksandar Veliki

traži dalje ...

Aleksandar Veliki (O Megalexandros, 1980), Grčka/Italija, boja, 210 min, RAI/ZDF/Angelopoulos Productions, r. i sc.: Theo Angelopoulos, df.: Yorgos Arvanitis, glazba: Christodoulos Haiaris, ul.: Omero Antonutti (Aleksandar), Eva Kotamanidou (Aleksandrova snaha), Grigoris Evanguelatos (učitelj), Mikhalis Yannatos (vodič), Laura de Marchi, Francesco Ranelutti.

Atena 1900. Pobjegavši iz zatvora, razbojnik Aleksandar otima nekoliko brit. diplomata kako bi u zamjenu za njih dobio pomilovanje i povratak zemlje seljacima u njegovu selu. Kad su mu zahtjevi ispunjeni, vraća se u selo gdje učitelj organizira zajednicu po modelu anarhosocijalizma. Aleksandar ubrzo preuzima svu vlast u selu i uvodi teror.

Nakon što je u filmovima Dani 1936 (1972), Putujući glumci (1975) i Lovci (1977) izravno tematizirao grč. povijest i politiku u razdoblju 1936–76., Angelopoulos se u ovomu djelu, dosljedan stilskom prosedeu glum. stilizacije i dugog kadra s naglaskom na kružnim formama (česte panorame), u potpunosti okrenuo polit. alegoriji čija je radnja zasnovana na stvarnom događaju. Nagrađen Zlatnim lavom za nove kinematografije u Veneciji 1980., film je metaforička kritika revoluc. utopije i žudnje za moći, s mitskim i pov. aluzijama (ponajprije na helenističkog vladara Aleksandra Velikog) ugl. na razini koncepta, za razliku od sličnih citata koji su u Putujućim glumcima konkretizirani.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Aleksandar Veliki. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 23.4.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/12>.