Bez krova i zakona

traži dalje ...

Bez krova i zakona (Sans toit, ni loi, 1985), Francuska, boja, 105 min, Ciné Tamaris/Films A2, r. i sc.: Agnès Varda, df.: Patrick Blossier, glazba: Joanna Bruzdowicz, ul.: Sandrine Bonnaire (Mona), Macha Méril (gospođa Landier), Stéphane Freiss (Jean-Pierre), Patrick Lepczynski (David), Yolande Moreau (Yolande), Marthe Jarnias (teta Lydie), Laurence Cortadellas.

Jednoga zimskog jutra otkriveno je smrznuto mrtvo tijelo mlade skitnice. Njezini se poznanici prisjećaju susreta s njom: Mona je napustila građansku obitelj da bi slobodno lutala. Posljednjih tjedana života provela je četiri dana s Davidom u praznom dvorcu, potom radila u vinogradu zajedno s Assounom u kojega se zaljubila. Naposljetku je ostala sama, a njezino mrtvo tijelo završilo je u zajedničkoj grobnici.

Izbjegavši formule filma detekcije (razlog junakinjine smrti je poznat), Varda je očitovala svoje karakteristične preokupacije fragmentarnošću (smjenjivanje različitih mjesta radnje kao organizacijskih narativnih načela, miješanje različitih glum. stilova, ocrtavanje junakinje isključivo viđenjima drugih likova) kao i sposobnost efektnog dočaravanja atmosfere. Narativno temeljen na izmjeni dokumentaristički snimanih iskaza likova (koji se izravno obraćaju kameri) i retrospekcija o junakinjinu životu, film tematizira njezino postupno propadanje, zbog nedefinirane želje za slobodom, izbjegavajući melodramsko poistovjećivanje (kamera se često udaljuje od junakinje u ključnim trenutcima) i izravno izricanje autorskoga moralnog stava u korist otvorene strukture koja traži gledateljevu prosudbu o (psihološki necjelovitom) karakteru junakinje i njezinoj sudbini. Za većinu kritičara je redateljičino najuspjelije ostvarenje, film je nagrađen Zlatnim lavom u Veneciji.

B. Kragić

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Bez krova i zakona. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/122>.