:: projekt :::: abecedarij :::: tražilica :::: galerija :::: kontakt ::

Nošeni strujom (Drifters, 1929), Vel. Britanija, c/b, 49 min, nijemi, r., sc. i montaža: John Grierson, df.: Basil Emmott.

Dok. film o ribarici u uzburkanim vodama Sjevernog mora u kojem je obuhvaćen cjelokupan proces ribarenja: od priprema broda u luci i utovara opreme i namirnica, isplovljavanja, preko potrage i čekanja ribe, samog procesa lova, vađenja mreža, čišćenja ribe, soljenja ulova, bacanja ribe na led i sortiranja u bačve do povratka u matičnu luku.

Film utemeljuje dvije ključne postavke brit. dok. pokreta 1930-ih: prikaz napora, ali i dostojanstva rada, te isticanje vrijednosti svakoga individualnog doprinosa zajedničkim naporima. Stoga Grierson prati kompletan proces rada, ali i rabi niz krupnih planova ribara kako bi ih individualizirao i izdvojio iz kolektiva. Na razini montažnog ritma, film se uvelike oslanja na praktična, ali i teorijska iskustva sovj. montažne škole, osobito S. M. Ejzenštejna. Na razini globalne ideje djelo je i svojevrsna posveta R. J. Flahertyju, budući da se ljudski rad smješta u kontekst uzburkanog mora, dakle prirodnih sila, iako se autor istodobno zalaže za ideju industrijskog i ekon. napretka. Najznačajniji je Griersonov doprinos u kontekstu dok. filma što je uspio običan, svakodnevan ljudski rad prikazati kao uzbudljivu ljudsku dramu i borbu za preživljavanje i napredak.

D. Marković