Parobrod Willy

traži dalje ...

Parobrod Willy (Steamboat Willy, 1928), SAD, c/b, 8 min, animirani, Walt Disney, pr.: W. Disney, r. i sc.: W. Disney, Ub Iwerks.

Mickey kormilari riječnim parobrodom.

Jedan od najznačajnijih anim. filmova uopće, prvi je anim. film sa sinkroniziranim zvukom i djelo koje je afirmiralo svjetski popularna crtanofilm. junaka Mickeya Mousea. Nakon neuspjeha svojega prethodnog projekta, serije Oswald, sretni zec (1927), Disney je završio prvi nij. film s Mickeyjem, Ludi avion (1928). Za realizacije drugoga, Galopirajućeg gauča (1928), prikazan je prvi zv. film → Pjevač jazza, te se D. odlučio na realizaciju Parobroda Willyja, improvizirajući zvučnu obradu i zv. efekte, kao i tehnološke metode fonograma. Koautor lika i karaktera Mickeyja (kojemu je ime nadjenula Disneyjeva supruga) bio je Ub Iwerks (1901–1971), a na filmu su radili i Wilfred Jackson i crtač Les Clarce, dok ga je ugl. financirao Waltov brat, Roy Disney. Glazb. podloga i postprodukcija realizirane su u New Yorku s orkestrom Carla Edouvarksa, a glas Mickeyju dao je sam Walt (sinkronizirao ga je sve do kraja 1940-ih). Film je premijerno prikazan u kinu Colony Theatre u New Yorku 18. XI. 1928. Postigavši senzacionalan komerc. uspjeh, inaugurirao je Disneyjev umj. i tehnološki svjetonazor, dominantan u animaciji do 1950-ih. Osim tzv. pune animacije, na iskustvu nij. filma afirmirano je načelo sukoba Mickeyja s negativcem, a u filmu se pojavljuje i Mickeyjeva družica Minnie, dok se prizor u kojemu Mickey »svira« ksilofon po kravljim zubima drži antologijskim. Do 1953. u Disneyjevoj je produkciji realiziran 121 kratki film serije s Mickeyjem, obilježene spojem iskustava basne, bajke, satire, karikature, mjuzikla i slapstick-komedije, dopadljivim melodijama i atraktivnom, dinamičnom animacijom. Mickey, uz Chaplinova Skitnicu, vjerojatno najpopularniji film. karakter uopće, doživio je tijekom vremena lagani redizajn, a popularan je i kao junak stripova.

J. Marušić

 

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Parobrod Willy. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 26.4.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/1339>.