Pepeo i dijamant

traži dalje ...

Pepeo i dijamant (Popiół i diament, 1958), Poljska, c/b, 108 min, ZAF Kadr, r.: Andrzej Wajda, sc.: Jerzy Andrzejewski prema vlastitom romanu, df.: Jerzy Wójcik, glazba: Jan Krenz, Michał Kleofas Ogiński, ul.: Zbigniew Cybulski (Maciek), Ewa Krzyżewska (Krystyna), Adam Pawlikowski (Andrzej), Bogumił Kobieła (Drewnowski), Wacław Zastrzeżyński (Sczuka).

Svibanj 1945. Rat u Poljskoj upravo završava, ali izbijaju sukobi između Poljaka koji su se protiv Nijemaca borili u dvije ideološki suprotstavljene formacije. Vlast preuzimaju komunisti, koji su ugl. došli zajedno sa sovj. vojskom i koji negiraju zasluge pretežito nacionalističkih boraca, pripadnika Armije Krajowe pod utjecajem izbjegličke vlade u Londonu. Potonji pribjegavaju individualnim akcijama, pa tako Maciek treba ubiti Sczuku, sekretara lokalnoga partijskog komiteta.

Film je posljednji i najuspjeliji dio trilogije s temama iz II. svj. rata, kojom se Wajda afirmirao kao istaknuti eur. redatelj. Ostvarujući složenu sliku prijelomnih događaja u Poljskoj, izbjegao je crno-bijele odnose karakteristične za tada prevladavajući socrealizam te od gl. junaka, koji pripada strani osuđenoj od službene politike, stvorio romantičnog junaka i svojevrsnoga gubitnika čija je tragična sudbina karakteristična za dramu polj. naroda u razdoblju rata i neposrednog poraća. Takvom portretu junaka osobito je pridonijela interpretacija Z. Cybulskoga, koji je njome također konkretizirao dileme i frustracije generacije mladih Poljaka potkraj 1950-ih. Stilski nadahnut ranim filmovima R. Rossellinija, ali i → Ivanom Groznim i ekspresionizmom, film se odlikuje dojmljivim vizualnim metaforama i antitetičkom montažom (izdvaja se scena Sczukina ubojstva s kontrastom tišine i pucnjeva, ulične tame i vatrometa, te smrti i euforije završetka rata). Remek-djelo crne serije polj. filma 1950-ih, organski se nastavlja na nac. kult. tradiciju i identitet što ilustrira i scena završetka banketa (s plesom i glazbom) koncipirana kao metafora stanja svijesti Poljaka, a u tradiciji nac. polj. drame i pjesništva romantizma.

T. Kurelec

ilustracija
PEPEO I DIJAMANT, A. Wajda (Zbigniew Cybulski)

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Pepeo i dijamant. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/1353>.