:: projekt :::: abecedarij :::: tražilica :::: galerija :::: kontakt ::

Pjevajmo na kiši (Singin’in the Rain, 1952), SAD, boja, 103 min, MGM, r.: Gene Kelly, Stanley Donen, sc.: Betty Comden, Adolph Green, prema tekstu istoimenog songa Arthura Freeda, df.: Harold Rosson, glazba: Nacio Her Brown, koreografija: G. Kelly, S. Donen, sgf.: Cedric Gibbons, Randall Duell, ul.: G. Kelly (Don Lockwood), Donald O’Connor (Cosmo Brown), Debbie Reynolds (Kathy Selden), Jean Hagen (Lina Lamont), Millard Mitchell (producent Simpson), Cyd Charisse (plesačica).

Hollywood, potkraj 1920-ih. Don Lockwood je zvijezda nij. melodrama i na vrhuncu slave nađe se u nezavidnom položaju. Filmsku je industriju zahvatila zv. revolucija, a naglo prilagođavanje novoj tehnologiji snimanja i odgovarajućem stilu glume otežava mu stalna partnerica, razmažena i nedarovita zvijezda Lina Lamont. Ipak, uz pomoć prijatelja iz djetinjstva, glazbenika Cosma i mlade Kathy Selden koja želi postati glumica, Don će obnoviti ugled, a i pridonijeti razvoju filma u njegovim kritičnim trenutcima.

Druga od triju autorskih suradnji G. Kellyja i S. Donena, a u produkciji specijalista žanra Arthura Freeda, najčešće je proglašavan najuspjelijom glazb. komedijom uopće (u posljednjoj anketi svj. kritičara 2002. izabran za 12. film svih vremena). Vrhunsko ostvarenje klas. mjuzikla, film se odlikuje maštovito koreografiranim i izvedenim glazb. »brojevima«, npr. retrospekcijski uvodni s ironičnim komentarom –»dostojanstvo, uvijek dostojanstvo«, te točke G. Kellyja po kiši (bravurozna razrada sličnih scena iz ranijih mjuzikala) i ples atraktivne C. Charisse koji podržavaju razvoj radnje, ali i upućuju na stilski i sadržajni repertoar plesa u žanru – od revijski spektakularnog do intimistički usmjerenog solističkog, od akrobatski neobuzdanog do klasičnobaletnog, u stiliziranom i prirodnom okolišu, kao izraz maštanja, ali i sa širim društv. refleksijama. Djelo euforična ritma i iskrena optimizma, s vrlo duhovitim dijalozima, iznimno komercijalno uspješan, naposljetku je i istaknuti film o filmu (metafilm) – jedna od najuspjelijih ilustracija određene faze u razvoju film. umjetnosti i industrije.

A. Peterlić


PJEVAJMO NA KIŠI, S. Donen i G. Kelly (Cyd Charisse i Gene Kelly)