:: projekt :::: abecedarij :::: tražilica :::: galerija :::: kontakt ::

Pod krovovima Pariza (Sous les toits de Paris, 1930), Francuska, c/b, 92 min, Films sonores Tobis, r. i sc.: René Clair, df.: George Périnal, glazba: Armand Bernard, sgf.: Lazare Meerson, ul.: Albert Préjean (Albert), Pola Illery (Pola), Gaston Modot (Fred), Edmond Gréville (Louis), Bill Bocket (Bill).

Privlačna Rumunjka Pola ljubavnica je uličnog pjevača Alberta, ali joj se sviđa i njegov prijatelj Louis. Kad Albert, krivo optužen za krađu, završi u zatvoru, Pola, kojoj se udvara i gangster Fred, započinje ljubavnu vezu s Louisom.

Prvi zv. film R. Claira začeo je tradiciju specifičnoga franc. populističkog filma obilježena lirizmom, slikovitošću karakterizacije (ugl. likovi običnih ljudi iz nižih slojeva), optimističnim duhom i realist. detaljima u ambijentaciji događaja. Djelo je ujedno realizacija Clairovih ideja o zvuku na filmu; dijalog je namjerno reduciran, a zv. dimenzija javlja se u efektnoj uporabi šumova i dopadljivim pjesmama kojima redatelj dočarava život pariškoga predgrađa pa se film u cjelini referira na konvencije onodobne popularne glazbe. Inovativnom uporabom zvuka bez slike (prikaz svađe u mraku), slike bez zvuka (scena u kavani sagledana izvana) i pokretne kamere (uvodni kadar u kojemu kamera vožnjom prikazuje slike predgrađa i likove), kao i ritmikom pripovijedanja, to je jedan od najuspjelijih ranih zv. filmova. Premijerno prikazan u Moulin-Rougeu, film je tek nakon uspješne berlinske premijere postigao svj. uspjeh.

B. Kragić


POD KROVOVIMA PARIZA, R. Clair