Filmski leksikon
:: projekt :::: abecedarij :::: tražilica :::: galerija :::: kontakt ::

Ponoćni kauboj (Midnight Cowboy, 1969), SAD, boja, 113 min, Florin, pr.: Jerome Hellman, r.: John Schlesinger, sc.: Waldo Salt, prema romanu Jamesa L. Hearlihyja, df.: Adam Holender, glazba: John Barry, ul.: Jon Voigt (Joe Buck), Dustin Hoffman (Ratso Rizzo), Sylvia Miles (Cass), John McGiver (O’Daniel), Brenda Vaccaro (Shirley).

Naivni Teksašanin Joe Buck odlazi u New York, a da bi zarađivao kao žigolo bogatih sredovječnih žena. Međutim, naum mu ne uspijeva i on se nađe bez novca. U jednom baru susreće sitnog prevaranta Ratsa Rizza te mu ovaj obećava naći klijentice. Iako u tomu ne uspijeva, oni postaju prijatelji te Joe odlučuje pomoći Ratsu u ostvarenju njegova sna – odlaska na Floridu čija bi sunčana klima mogla pomoći njegovu izlječenju od tuberkuloze. Da bi namaknuo novac za putovanje, Joe se odlučuje na krađu.

Iako su mu kinoprikazivači dodijelili ocjenu X (rezerviranu za filmove pornografskog ili izrazito kontroverznog sadržaja), a ponajprije zbog teme (muška prostitucija) i mnogobrojnih seksualnih aluzija, film je, u razdoblju kada se holivudski liberalizam nalazio na vrhuncu, osvojio Oscare za najbolji film, režiju i scenarij prema knjiž. djelu. Schlesinger je u temeljnu priču o odnosu dvojice protagonista – društv. marginalaca, osobito vješto strukturirao niz kratkih Buckovih retrospekcija (čiji meki fokus upućuje na nostalgiju za djetinjstvom što sam sadržaj retrospekcija – prikaz Bucka kao usamljenog i emocionalno nesigurnog djeteta ironizira) kao i fantazija o budućnosti koje suprotstavlja situacijama u sadašnjosti. Mozaične dramaturgije, film je umnogome obilježen vremenom nastanka (protestna supkultura kraja 1960-ih, motivi uživanja u marihuani i slobodnom seksu).