Prijateljsko uvjeravanje

traži dalje ...

Prijateljsko uvjeravanje (Friendly Persuasion, 1956), SAD, boja, 140 min, Allied Artists, r.: William Wyler, sc.: Michael Wilson, prema romanu Jessamyn West, df.: Ellsworth Fredericks, glazba: Dimitri Tiomkin, ul.: Gary Cooper (Jess Birdwell), Dorothy McGuire (Eliza Birdwell), Marjorie Main (udovica Hudspeth), Anthony Perkins (Josh), Robert Middleton, Richard Eyer, Phyllis Love, Mark Richman.

U amer. državi Indiani pol. XIX. st. peteročlana farmerska obitelj Birdwell – roditelji, dva sina i kći, kvekeri su i protive se svakom nasilju, a najveće kušnje za oca Jessa predstavljaju utrke kočijom s dobrodušnim susjedom metodistom. Kada izbije građ. rat, vojska Konfederacije približava se kraju Birdwellovih. Svi se susjedi mobiliziraju na obranu te se Birdwellovi nađu pred neželjenom dilemom, naročito stariji sin Josh.

Drugi od triju Wylerovih uzastopnih filmova, nakon Satova očaja (1955), a prije Velike zemlje (1958), u kojima je redatelj varirao etičku problematiku vezanu za motive snošljivosti i nasilja (odn. opravdanosti potonjeg), oblikovan je kao pastorala, odn. kronika idilskoga ruralnog života koja se postupno razvija prema dramatičnom finalu. Film neskriveno zastupa potrebu za snošljivošću (fraza »prijateljsko uvjeravanje« ušla je nakon njega u svakidašnji govor), a s obzirom na tu temu Wyler uspijeva pažljivo odmjeravati granice ljudske snošljivosti te održati zanimanje gledatelja usprkos odsutnosti razvijenijega zapleta. Kao uspjeli primjer antiratnog filma u vremenu oštre blokovske podjele svijeta, djelo, čija je konkretna moralna problematika tumačena i u kontekstu onodobnih tendencija u svj. filmu, a i kao priznanje redatelju za njegov dugogodišnji društv. i polit angažman, nagrađeno je Zlatnom palmom u Cannesu 1957., što su osporavali neki zagovornici konkurentskih ostvarenja R. Bressona, I. Bergmana i F. Fellinija. Film je bio nominiran i za 6 Oscara (i za najbolji film i režiju).

A. Peterlić

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Prijateljsko uvjeravanje. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 20.4.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/1475>.