Putovanja s mojom tetom

traži dalje ...

Putovanja s mojom tetom (Travels with My Aunt, 1972), SAD, boja, 109 min, MGM, r.: George Cukor, sc.: Jay Presson Allen, Hugh Wheeler, prema romanu Grahama Greenea, df.: Douglas Slocombe, glazba: Tony Hatch, ul.: Maggie Smith (Augusta), Alec McCowen (Henry), Lou Gossett (Wordworth), Robert Stephens (Visconti), Cindy Williams (Tooley).

Na majčinu pogrebu londonski bankarski činovnik Henry upozna svoju tetu Augustu koja ga protiv njegove volje odvlači na put Europom kako bi zajedno spasili njezina bivšeg ljubavnika Viscontija. Na putu se oni upoznaju s mladom i nekonvencionalnom Tooley, a Henry se postupno, iako ga izluđuje Augustino ponašanje, posebice njezine sklonosti prema krijumčarenju, počinje zbližavati s tetom i uživati u životu potpuno drukčijem od londonskoga.

Ova se vrhunska pustolovna komedija odlikuje Cukorovim majstorskim vođenjem glumaca kroz različite (atraktivne) ambijente i znatnim odmakom od predloška. Redatelj je Greeneov moralistični okvir u kojem putovanje funkcionira kao neurotični bijeg od prihvaćanja odgovornosti zamijenio naglašavanjem nekonformizma ženskih likova (potvrdivši se ponovo kao vrsni »ženski redatelj«), humaniziranjem gl. junaka, prožimanjem fabule ironijom te svojim omiljenim motivom miješanja stvarnosti i mašte odn. romantike i iluzija upućujući na motiv putovanja odn. pustolovine kao sredstva samoispunjenja u skladu s čime je i otvoreni završetak koji relativizira moralne konvencije. Oscarom je nagrađena kostimografija (Anthony Powell), a nominirani su i M. Smith za gl. žensku ulogu, fotografija i scenografija.

B. Kragić

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Putovanja s mojom tetom. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/1527>.