Rambo/Prva krv

traži dalje ...

Rambo/Prva krv (First Blood, 1982), SAD, boja, 94 min, Carolco, Anabasis, r.: Ted Kotcheff, sc.: Michael Kozoll, William Sackheim, Sylvester Stallone, prema romanu Prva krv Davida Morrella, df.: Andrew Laszlo, glazba: Jerry Goldsmith, ul.: Sylvester Stallone (John Rambo), Richard Crenna (pukovnik Samuel Trautman), Brian Dennehy (šerif Will Teasle), David Caruso (Mitch), Jack Starrett (zamjenik Arthur Gault).

Traumatizirani vijetnamski veteran i bivši pripadnik zelenih beretki John Rambo stiže u gradić Hope, odakle ga šerif Teasle odmah želi protjerati. Zlostavljanje u policijskoj postaji potakne mu sjećanja na mučenja u ratnom zarobljeništvu pa se, pobjegavši, odlučuje na osvetu. Šerif sazove potjeru, no Rambo u divljini sam postane progonitelj, zbog čega lokalne vlasti pozovu u pomoć njegova bivšeg zapovjednika Trautmana.

Dinamična ekranizacija provokativnijeg romana o posrednim posljedicama rata, smanjila je nasilje u odnosu na predložak, a za potrebe nastanka serije promijenjen je i završetak u kojemu Trautman ubije Ramba. Stalloneova uloga učinkovito je oslobođena dijaloga i svedena na fiz. karakterizaciju te je njome završio transformaciju u čovjeka od akcije. Kao i u slučaju → Rockyja, gubitnički ugođaj prvog filma napušten je u eskapističkim nastavcima (Stallone je u svima koscenarist i gl. glumac), koji otvoreno zagovaraju rat kao način rješavanja sukoba; iako se sukobljava sa sve težim protivnicima, Rambo postaje nepobjediv ratnik, borac za ideale i polit. stavove reaganovske Amerike koja želi vratiti povjerenje u moć i misiju SAD-a. Rambo je bio osrednji hit, a znatno brutalniji Rambo II (G. Pan-Cosmatos, 1985), u kojemu protagonist oslobađa amer. zarobljenike iz Vijetnama, postiže velik komerc. uspjeh (2. na ljestvici najgledanijih filmova godine u SAD-u), dok neuspjeh Ramba III (P. MacDonald, 1988), u kojemu se u Afganistanu s mudžahedinima bori protiv sovj. vojnika, dovodi do kraja serije.

D. Primorac

ilustracija
RAMBO II, G. Pan-Cosmatos (Sylvester Stallone)

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Rambo/Prva krv. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/1540>.