Sestre iz Giona

traži dalje ...

Sestre iz Giona (Gion no shimai, 1936), Japan, c/b, 70 min, Daiichi Eiga, r.: Kenji Mizoguchi, sc.: K. Mizoguchi, Yoshikata Yoda, df.: Minoru Miki, ul.: Isuzu Yamada (Umekichi), Yoko Umemura (O-Mocha), Eitaro Shindo, Benkei Shiganoya, Namiko Kawashima, Fumio Okura.

O-Mocha je gejša početnica u Kyotu. Sanja da ode u Tokio i uda se. Dok pokušava poboljšati svoj status bez obzira na društv. konvencije, njezina starija sestra Umekichi nema iluzija. Međutim, i O-Mocha postaje svjesna svoje nemoći kad uvidi da muškarci ne poštuju svoja obećanja dana u zamjenu za seksualne usluge. Što se više mlađa sestra bori protiv sudbine, njezini su napori beznadniji; starija pak sestra smisao života pronalazi u disciplini duha i stoičkom prihvaćanju sudbine.

Kao i u prethodnom filmu Elegija iz Osake (1936), o telefonistici koja zbog siromaštva postaje poslodavčeva ljubavnica, Mizoguchi i u ovom djelu tematizira tragične sudbine žena bez perspektive poboljšanja svojeg položaja u patrijarhalnom društvu. Zanemarivši tradic. dramaturgiju, redatelj je fabulu oblikovao kao seriju prividno nedramatičnih događaja koji variraju jednu temeljnu situaciju. U tom smislu razradio je prosede dugoga kadra pa se film sastoji od otprilike samo 120 kadrova. U većini njih kamera je razmjerno udaljena od likova i objekata – redatelj ugl. rabi srednji plan dedramatizirajući situacije. Stoga emocionalno intenzivne scene gledatelj promatra s distance, što Mizoguchi naglašava i premještanjem interesa s likova na simboličke objekte u film. prostoru kao i decentriranjem likova u kadru (npr. njihovim smještanjem uz okvir, dok većinu prostora unutar kadra ostavlja praznim ili prekrivanjem likova zidovima i sjenama). Vrhunac Mizoguchijeve karijere prije II. svj. rata, po većini kritičara i najuspjeliji jap. film tog razdoblja.

B. Kragić

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Sestre iz Giona. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/1678>.