Snjeguljica i sedam patuljaka

traži dalje ...

Snjeguljica i sedam patuljaka (Snow White and Seven Dwarfs, 1937), SAD, boja, 83 min, animirani, Walt Disney, pr.: W. Disney, r. (supervizija): Dave Hand, sc.: W. Disney, Perce Pearce, prema bajci braće Grimm, glazba: Frank Churchill, Leigh Harline, Paul J. Smith.

Bajka o Snjeguljici, koju njezina zla maćeha dâ ubiti, ali joj se lovac smiluje i pusti je u šumu. Tamo Snjeguljica nađe sedam patuljaka.

Nakon svj. uspjeha serija o Mickeyju Mouseu i Luckaste simfonije, W. Disney je slučajno u Parizu 1934. otkrio da u jednom kinu prikazuju njegove kratke filmove kao cjelovečernji program. Po povratku u Hollywood započeo je pripreme za svoj prvi cjelovečernji anim. film, i to u boji i na širokom formatu. Projekt je započeo pod radnim naslovom Feature Simphony, ali se ubrzo odlučio na adaptaciju bajke braće Grimm. Za realizacije filma većina od preko tisuću zaposlenika Disneyjeva studija bila je angažirana na Snjeguljici. Albert Hurter i Joe Grant radili su na dizajnu i vizualnoj karakterizaciji likova, a Hugh Hennesy i Charles Philippi predvodili su tim gl. crtača. William Garity, šef trik-odjela, inovativno je riješio niz tehn. detalja, pogotovo na usavršavanju tzv. multiplan snimanja (koje omogućuje prostorna odvajanja pojedinih planova), oživljavanju pokreta (posebice izvorno i nadahnuto animiranih likova patuljaka) znatno su pridonijeli i animatori Fred Moore, Ham Luske, Bill Tytl, Marc Davis, Les Clark, Frank Thomas, a vizualnom dojmu umjetnik pozadina Sam Armstrong. U animacijskom tretiranju ljudskih likova Disney se odlučio za koncept koji je zadržao do kraja karijere – njih je radio sasvim realistično, za razliku od bića iz bajke ili humaniziranih životinja za koje su animatori kreirali potpuno novu realnost pokreta. Koristeći se iskustvima M. Fleischera u animaciji ljudskih likova, rabljen je rotoskop, tako da su se po preciznoj knjizi snimanja prizori s ljudskim likovima snimali »igrano«, a onda inkorporirali kao crteži u animacijsku cjelinu, pa je npr. Snjeguljicu »igrala« balerina Margie Bell. Prvi cjelovečernji anim. film i jedan od najskupljih onodobnih film. projekata (1 500 000 dolara), postigao je izniman komerc. uspjeh (dotad najgledaniji amer. zv. film). Bajka je ispričana narativnom lakoćom i majstorskim ritmom, a odlikuje se i slikovitom karakterizacijom likova patuljaka. Film je premijerno prikazan 21. XII. 1937. označivši početak novog razdoblja Disneyjeva stvaralaštva obilježena cjelovečernjim anim. filmovima kao i nezabilježene produkcijske ekspanzije njegove tvrtke.

J. Marušić

ilustracija
SNJEGULJICA I SEDAM PATULJAKA, W. Disney

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Snjeguljica i sedam patuljaka. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 26.4.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/1735>.