Solaris

traži dalje ...

Solaris (1972), SSSR, c/b, boja, 165 min, Mosfilm, r.: Andrej Tarkovski, sc.: A. Tarkovski, Friedrich Gorenstein, prema romanu Stanislava Lema, df.: Vadim Jusov, glazba: Eduard Artemijev, ul.: Donatas Banionis (Kelvin), Natalija Bondarčuk (Khari), Jurij Jarvet (dr. Snout), Anatolij Solonjicin (dr. Sartorius), Vladislav Dvoržecki (Burton), Sos Sarkizjan (dr. Gibarian).

Psiholog Kris Kelvin poslan je na svemirsku postaju koja kruži oko planeta Solarisa kako bi za vladu analizirao tamošnje čudne događaje. Prije odlaska posjećuje ga bivši astronaut Burton, koji se svojedobno tamo osobno suočio s bizarnim preobrazbama oceana kojim je čitav planet pokriven. Došavši na postaju, Kelvin pronalazi svoju preminulu suprugu Khari, koja je počinila samoubojstvo. On saznaje da je ta osoba tek replika njegove supruge, identična drugim takvim replikama koje je Solaris stvorio iz podsvijesti ljudi na postaji, a kao reakciju na njihovo istraživanje planeta s pomoću radiokativnih zraka.

Film je smatran odgovorom Tarkovskoga na film → 2001: Odiseja u svemiru. Gotovo hipnotičke vizualnosti, s čestim autorovim motivom vode i njegovim omiljenim narativnim modelom putovanja, koje se ostvaruje kao fizičko i duhovno kretanje – kako kroz materijalnu zbilju, tako i kroz mentalne predodžbe odn. kroz neprestano suočavanje s nužnošću tumačenja doživljenog i viđenog, film je refleksija o pomirenju s vlastitom podsviješću, i uznemirujući prikaz čovjekove destruktivne interakcije sa svojim okolišem. U tom smislu temeljna zapreka dosezanju istine, koja se uvijek pokazuje nedohvatljivom, nije tehnološke naravi već je sadržana u strahu od nepoznatog i sklonosti prema zaboravu, odn. u nemogućnosti suočavanja s pogreškama iz prošlosti, osjećajem krivnje i žaljenja te u granicama koje čovjek sebi postavlja, a što je središnji interes i autorova drugog, pesimističnijeg, znanstvenofantastičnog filma Stalker (1979), u kojemu ulogu planeta preuzima tajanstvena zona na zemlji u čijem je središtu moguće ostvarenje najdubljih nesvjesnih želja. Na festivalu u Cannesu film je nagrađen specijalnom nagradom, a S. Soderbergh snimio je 2002. istoimeni amer. remake.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Solaris. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/1741>.