Strašilo

traži dalje ...

Strašilo (Scarecrow, 1973), SAD, boja, 112 min, Warner Bros, r.: Jerry Schatzberg, sc.: Garry Michael White, df.: Vilmos Zsigmond, glazba: Fred Myrow, ul.: Gene Hackman (Max), Al Pacino (Lionel), Dorothy Tristan (Coley), Ann Wedgeworth (Frenchy), Richard Lynch (Riley), Eileen Brennan (Darlen).

Max je bivši zatvorenik koji štedi da bi mogao otvoriti autopraonicu. Lionel je pak mornar koji se nakon pet godina na moru vraća kući na amer. Srednji zapad da bi vidio sina koji se u međuvremenu rodio. Putujući zajedno Amerikom autostopom, doživljavaju sitne dogodovštine dok ne dođu u Lionelov gradić. Tu mu njegova žena, želeći se osvetiti jer je on pobjegao nakon što je zatrudnjela, laže da im je sin umro. Lionel pada u psih. krizu.

Kao i u svojim ranijim filmovima Zagonetka palog djeteta (1970) i Panika u parku droga (1971), Schatzberg (1927) tematizira motive osamljenosti i gubitništva (manekenke koja se oporavlja od psih. sloma u prvom, narkomana u drugom), ovdje usloženjenog dvojicom ravnopravnih protagonista koji neuspješno pokušavaju ostvariti vlastite snove (kao figuracije amer. sna). Nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu, film se uklapa u struju tada popularnog filma ceste, u kojemu geografsko putovanje funkcionira i kao metafora moralnih mijena protagonista.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Strašilo. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/1783>.