Tajna Picasso

traži dalje ...

Tajna Picasso (Le Mystere Picasso, 1956), Francuska, c/b i boja, 78 min, Filmsonor S. A., r.: Henri-Georges Clouzot, sc.: H.-G. Clouzot, Pablo Picasso, df.: Claude Renoir, glazba: Georges Auric, montaža: Henri Colpi.

Dok. film o stvaralačkom procesu slikanja P. Picassa.

Ključni problem koji se nametao autorima, osobito snimatelju, bio je kako snimiti nastajanje pojedine slike, a da ruke, glava ili tijelo slikara ne zaklanjaju pogled gledatelju. Rješenje je pronađeno u »prozirnom« platnu, odn. staklu, pa Picasso svoje skice radi licem okrenut kameri, dok se između njega i kamere nalazi staklo, čime je gledatelju dostupan svaki slikarev pokret. Nevjerojatnom brzinom pred gledateljem se nižu najjednostavniji lik. elementi, koji prerastaju u osmišljene forme i dovršene skice i slike. Ključni trenutak filma je i njegov kraj. Na Picassovu rečenicu: »Dodaj mi to veliko platno«, film iz crno-bijelog prelazi u kolor, a standardni format mijenja se u široko platno, dok kamera prati najprije cjelinu, a potom i detalje Picassovih slika nastalih tijekom snimanja. Sve tada nastale slike odmah su po snimanju uništene, pa je film jedino svjedočanstvo o njima. Film se odlikuje izuzetno funkcionalnom kamerom i montažom, iako mu neki povjesničari i redatelji (npr. F. Truffaut) zamjeraju prenaglašenu, mjestimice patetično-dramatičnu glazbu. Na festivalu u Cannesu film je nagrađen specijalnom nagradom.

D. Marković

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Tajna Picasso. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/1854>.