Tunolovci

traži dalje ...

Tunolovci (1948), Hrvatska, c/b, 17 min, Jadran film, r. i sc.: Branko Belan, df.: Krešo Grčević, glazba: Ivo Kirigin, Zvonko Bradić, Ivo Lhotka Kalinski, montaža: Carmen Lukijanović, Jagoda Markulin.

Dok. film o lovu na tune pet tunolovaca (»Kornat«, »Napredak«, »Tunj«, »Vitlovo« i »Cres«), koji isplovljavaju iz Raba, a ulov nalaze u srednjem Jadranu podno Velebita.

Na narativnoj razini film je podijeljen u tri dijela: put do mjesta ulova, sam čin lova i izlova te povratak u matičnu luku. Iako realiziran sa zadatkom da bude informativan, a povremeno i edukativan, film potvrđuje i redateljeva nastojanja za osobnim iskazom: prvi dio prikazuje niz svakodnevnih poslova, od krpanja mreža, preko pripreme hrane do čitanja i hranjenja pačića na palubi. Redatelj također u nekoliko dubinskih kadrova kroz prozore kabina prema palubi i naglašenom protusvjetlu sugerira zajedništvo onih u kabinama i onih na palubi. Sam ulov i izlov dramatiziran je i brzim pokretima kamere od događaja do događaja, kojima se nastoji sugerirati istodobnost, ali i usklađenost rada, i činjenicom da ribari 12 puta bezuspješno zapasuju ribu, a da se istodobno približava oluja. Napetost u utrci s vremenom naglašavaju izvanprizorni komentar i ritmična montaža kratkih kadrova te glazb. naglasci orkestrirane glazbe, a osobito uzastopno montirani totali uzburkanog mora za bure. Izlov i smiren povratak snimljeni su pak u totalima mirnog mora i razvijene ribarske flotile. Film promišljene cjeline s jakom optimističnom dozom i uvjerenjem u poratnu obnovu, ali i jasnim naglascima na detaljima koji teže i personaliziranju pojedinih ribara.

D. Marković

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Tunolovci. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 26.4.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/1931>.