Cabirijine noći

traži dalje ...

Cabirijine noći (Le notti di Cabiria, 1957), Italija/Francuska, c/b, 110 min (restaurirana verzija 117 min), Dino de Laurentis/Les Films Marceau, r.: Federico Fellini, sc.: F. Fellini, Ennio Flaiano, Tullio Pinelli, df.: Aldo Tonti, glazba: Nino Rota, ul.: Giulietta Masina (Cabiria), François Périer (računovođa Oscar D’Onofrio), Amedeo Nazzari (glumac Alberto Lazzari), Franca Marzi (Wanda), Dorian Gray (Jessy), Aldo Silvani (hipnotizer).

Naivna i prostodušna rimska prostitutka Cabirija živi u otrcanom predgrađu maštajući o ljubavi i ljepšem životu. Nakon brojnih razočarenja, njezin je neumorni optimizam na najvećoj kušnji kad joj se počne udvarati računovođa Oscar.

Film se odlikuje dojmljivom atmosferom rimske bijede u kojoj je, kao i u pripovjedačkome stilu, očita neorealistička poetika, premda s naglašenijim sentimentalnim elementima. Glazba, scenografija i fotografija funkcionalno su usklađene sa sigurnom režijom, a jednu od svojih najboljih uloga u ovome je filmu ostvarila G. Masina. Tragičnost naslovne junakinje ona podcrtava suptilnim komičnim naglascima, zbog kojih je uspoređivana i s Ch. Chaplinom, a ime njezina lika ironično je preuzeto iz nij. klasika (pov. spektakla) → Cabiria. Film. zvijezdu Alberta glumi A. Nazzari, koji je od pol. 1930-ih do pada fašističkog režima uživao golemu popularnost kao muževni romantični junak tal. žanrovske kinematografije, dok je negativac, franc. glumac F. Périer, najpoznatiji po romantičnim i karakternim ulogama, ugl. blagih i sjetnih likova. Posljednji film prve faze Fellinijeva stvaralaštva (u kojoj se ugl. bavio polusvijetom i sirotinjom) jedan je od cjenjenijih u njegovu opusu, nagrađen je Oscarom za film na stranome jeziku, a G. Masina je osvojila više nagrada, npr. na festivalu u Cannesu. Suradnik na scenariju bio je i P. P. Pasolini.

N. Gilić

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Cabirijine noći. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/194>.