Vidimo se

traži dalje ...

Vidimo se (1995), Hrvatska, boja, 65 min, Akademija dramske umjetnosti/HRT/Jadran film, r. i sc.: Ivan Salaj, df.: Vanja Černjul, glazba: Boris Runjić, ul.: Goran Višnjić (Maks), Rene Bitorajac (Kruno), Nenad Cvetko (Andre), Mislav Vilišić (Mislav), Nadežda Perišić Nola (Dora), Borna Krstulović (Borna).

God. 1991. Domovinski rat je u tijeku, četvorica mladića saznaju da je poginuo njihov prijatelj iz djetinjstva. Da bi učvrstili uspomenu na njega odlučuju izvesti ritualni čin na kojega su se obvezali još kao djeca. Događanja se, međutim, dramatično razvijaju: jednom od njih, pripadniku HOS-a Maksu, vojna policija priprema zasjedu.

Zgusnute radnje, a kroz portretiranje skupine mladića, film ostvaruje autentični ugođaj tjeskobe i kaotičnosti, kao i bogatu panoramu opredjeljenja i sudbina iz dramatičnog ratnog razdoblja. Iako se izlaganje dijelom odvija i u retrospekcijama, film ipak neprestano usredotočuje pozornost na sadašnju situaciju. Distingviraju ga sugestivna interpretacija G. Višnjića i sigurna režija – kako u liričnoj evokaciji prošlosti, tako i u dram. prikazu ratnih zbivanja – debitanta I. Salaja (1969) koji se prethodno istaknuo dok. filmom Sunja (1992), također s temom iz Domovinskoga rata.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Vidimo se. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 24.4.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/1989>.