Život je lijep

traži dalje ...

Život je lijep (La vita è bella, 1997), Italija, boja, 122 min, Cecchi Gori Group/Melampo, r.: Roberto Benigni, sc.: Vincenzo Cerami, R. Benigni, ul.: R. Benigni (Guido), Nicoletta Braschi (Dora), Giustino Durano, Giuliana Lojodice, Sergio Bini Bustric, Amerigo Fontani.

U tal. gradiću 1930-ih, Guido ostvaruje romantičnu vezu s Dorom, školskom učiteljicom iz obližnjeg mjesta. Ubrzo se vjenčaju i dobiju sina, međutim počinje rat i Guido zbog svojeg žid. podrijetla završava u logoru. Da bi sinu olakšao muke, uvjerava ga kako se nalaze na natjecanju i da je logor velika igra u kojoj je cilj skupiti što više bodova i osvojiti prvu nagradu.

Nedvojbena originalnost ovog filma, koji je izazvao različite, proturječne reakcije kritike i publike, proistječe iz oprečnosti teme i žanra kojemu pripada: riječ je o komediji koja tematizira strahote koncentracijskih logora, pri čemu dojam ostvaren sadržajem i Benignijevom glumom često zbunjuje i uznemiruje. Glumac jake, vizualno prepoznatljive, iako katkad izrazito iritantne geste, Benigni gotovo u cijelosti temelji strukturu filma na svojoj interpretaciji. Ta interpretacija, pojedina bizarna scenografska rješenja, sižejno dosta nemarno izvedena priča te komično uobličavanje nekih očigledno ozbiljnih situacija proizvode dojam nelagode i uznemirenosti jer granicu ozbiljnog i šaljivog premještaju u područje gledateljske spekulacije – mjesta na kojima se očekuje smijeh nisu obilježena, već ih gledatelj sam treba »prepoznati«. Uzevši u obzir izvanfilmski kontekst, ponajprije rasprave o mogućnosti umj. prikaza logorskog iskustva, film nadilazi tvrdnje kako te strahote nije moguće mimetički prezentirati. Djelo zbunjuje jednostavnošću i nedorečenošću te je – unatoč tome što ga je autor vjerojatno zamislio kao prošireni skeč djeteta i oca u kojemu komika proizlazi iz oprjeke stvarnog i izmišljenog –solidno ostvarenje koje je privuklo i posebnu pozornost kritičara psihoanalitičara. Film je nagrađen Oscarom za najbolji film, a R. Benigni za glavnu mušku ulogu.

T. Valentić

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Život je lijep. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/2128>.