Život sa stricem

traži dalje ...

Život sa stricem (1988), Hrvatska/SAD, boja, 105 min, Urania film/Stassen/Hrvatska bratska zajednica, r.: Krsto Papić, sc.: Ivan Aralica, K. Papić, Mate Matišić, prema romanu Okvir za mržnju I. Aralice, df.: Boris Turković, glazba: Branislav Živković, ul.: Davor Janjić (Martin Kujundžić), Miodrag Krivokapić (Stipan Kujundžić), Alma Prica (Marta Pavlović), Branislav Lečić (Vinko Maglica), Anica Dobra (Korina), Dejan Aćimović (Baba), Ivo Gregurević (Radojica), Fabijan Šovagović (stari Kujundžić), Ksenija Pajić (Veronika), Radko Polič (Martin Kujundžić, stariji).

Kraj 1980-ih. Ostarjeli i smrtno bolestan socijalist. dužnosnik Stipan bježi iz bolnice kako bi svojeg nećaka Martina zamolio da ga sahrani uz svećenika. Stipan umire, što Martina prisjeća na događaje koji su doveli do prekida njihovih odnosa. Martin je 1951. polazio učiteljsku školu u Istri. Kad je Stipan obavijestio školske vlasti o Martinovu pismu u kojemu je izrazio sumnju u reforme, Martina su isključili iz škole, a odbijeni metak pogodio ga je u prepone. Njegova djevojka Marta pobjegla je trudna u Trst, a potom u Australiju, gdje je rodila sina Johna.

Strukturiran kao protagonistova retrospekcija, uokvirena stričevom smrću, film je rekonstrukcija razdoblja prvih većih gospodarskih pogrješaka socijalist. režima, što se manifestiralo u zanemarivanju seljaka u korist industrije i državnih službi, a što je kao izravnu posljedicu imalo napuštanje škole kod seljačke djece, ali i moralne devijacije što čini temeljnu temu djela. Živopisni i jasno karakterizirani likovi smješteni su u podneblje vrlo slično autorovu često korištenu kamenjaru, ali ovaj put s blizinom mora i tal. obale kao željene granice slobode. Film je nagrađen Velikom zlatnom arenom u Puli te nagradom kritike u Montrealu.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Život sa stricem. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/2130>.