Cherbourški kišobrani

traži dalje ...

Cherbourški kišobrani (Les Parapluies de Cherbourg, 1963), Francuska, boja, 83 min, Beta film/Madeleine Films/Parc Film, r. i sc.: Jacques Demy, df.: Jean Rabier, glazba: Michel Legrand, ul.: Catherine Deneuve (Geneviève), Nino Castelnuovo (Guy), Anne Vernon (gospođa Emery), Marc Michel (Roland), Ellen Farner (Madeleine).

Cherbourg, studeni 1957. Geneviève radi u majčinoj trgovini kišobranima. Zaljubljena je u mehaničara Guyja s kojim se potajno sastaje, jer se njezina majka protivi njihovoj vezi. Kad je Guy mobiliziran i odlazi u rat u Alžir, oni odluče da će se vjenčati nakon njegova povratka. Otkrivši da je trudna, a bez vijesti od Guyja, Geneviève prihvaća širokogrudnu bračnu ponudu trgovca dijamantima Rolanda. Ranjeni Guy se vraća, ali otkriva da je Geneviève napustila Cherbourg te se vjenča s Madelaine. Jednoga zimskog dana 1962. slučajno se susreću.

Nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu 1964., film je znatno pridonio redefiniranju poetike glazb. filma. Za razliku od amer. mjuzikala, svi dijalozi u filmu su pjevani pa ga film. teoretičari smatraju prvom autentičnom film. operom. Demy je film narativno oblikovao oko triju ključnih zbivanja (odlazak, odsutnost, povratak) i, u suradnji s M. Legrandom, raznovrsnom prepletanju nekoliko gl. glazb. tema. Melodramatična fabula o prolaznosti ljubavi smještena je u ugođaj serenade i uokvirena inovativnom uporabom boje (živi i jasni tonovi ružičaste, crvene, grimizne i narančaste) koja, izmjenom harmoničnih i kontrapunktalnih kompozicija, vizualno prati motiv rascjepa adolescentnog idealiziranja ljubavi i životne stvarnosti.

B. Kragić

ilustracija
CHERBOURŠKI KIŠOBRANI, J. Demy (Catherine Deneuve)

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Cherbourški kišobrani. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/217>.