Annie Hall

traži dalje ...

Annie Hall (1977), SAD, boja, 94 min, Rollins-Joffe Productions, pr.: Charles H. Joffe, r.: Woody Allen, sc.: W. Allen, Marshall Brickman, df.: Gordon Willis, ul.: W. Allen (Alvy Singer), Diane Keaton (Annie Hall), Tony Roberts (Rob), Carol Kane (Allison), Paul Simon (Tony), Colleen Dewhurst (gđa Hall), Janet Margolin (Robin).

Neurotični romantik Alvy, njujorški komičar, zaljubljuje se u dobroćudnu, no svojeglavu provincijalku Annie, željnu pjevačke karijere. Unatoč stalnim raspravama, problemima i neodobravanju njezine obitelji, par živi zajedno, ali nakon uspješna nastupa, Annie od producenta Tonyja dobiva ponudu za pjevačku karijeru u Hollywoodu.

Brbljavi i frustrirani židovski intelektualac Alvy svjestan je većine svojih problema, razmišlja o njihovim obiteljskim i drugim korijenima, no svejedno ponavlja iste pogrješke. Maštovito realizirane scene u kojima se kreće prizorima iz svojega djetinjstva humoristična su posveta scenama iz filma Divlje jagode, a unutarnji monolozi i glum. obraćanje kameri uspoređivani su s kaz. i film. uprizorenjima drama E. O’Neilla. Annie Hall sadržava tipično allenovsku ironiju i prema visokoj i prema popularnoj kulturi, pa M. McLuhan osobno arbitrira u raspravi o svojim idejama, kao što u Allenovu red. prvijencu Uzmi novac i bježi (1969) Susan Sontag komentira zbivanja. Utjecaji modernizma vidljivi su u karakterizaciji likova i romantično-neurotičnom ugođaju ključnom za shvaćanje odnosa junaka. Dobitnik Oscara za najbolji film, istican kao prvo Allenovo zrelo djelo, te prvo popularnije u šire publike, privukao je pozornost i zbog navodnih autobiografskih elemenata autorova odnosa s naslovnom glumicom. Allen je, uz naklonost obrazovane publike, osvojio Oscare za režiju i scenarij, te je nominiran za gl. ulogu, a kritika je izdvajala inteligentno prikazivanje života u velegradu i složenih međuljudskih odnosa. Nagrađena Oscarom, D. Keaton istaknula se tumačenjem lika sazdanog i od nekonvencionalnih i od izrazito konformističkih osobina. Allenova uvjerljiva gluma, karakterizacija glavnih likova te vješto isprepletanje komičnih i dram. elemenata uspoređivani su s filmovima Ch. Chaplina.

N. Gilić

ilustracija
ANNIE HALL, W. Allen (Woody Allen i Diane Keaton)

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Annie Hall. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/47>.