Harold i Maude

traži dalje ...

Harold i Maude (Harold and Maude, 1971), SAD, boja, 91min, Paramount, r.: Hal Ashby, sc.: Colin Higgins, df.: John A. Alonzo, glazba: Cat Stevens, ul.: Ruth Gordon (Maude), Bud Cort (Harold Chasen), Cyril Cusack (Glaucus), Vivian Pickles (gđa Chasen), Charles Tyner (ujak Victor), Eric Christmas (svećenik), Tom Skerritt (policajac).

Harold je devetnaestogodišnji bogataš iz San Francisca opsjednut insceniranjem samoubojstva i pogrebima, na majčin užas. Na jednomu pogrebu upozna 79-godišnju Maude i u nju se zaljubi. Otkvačena Maude počinje Harolda podučavati životnim užicima, te se s njim upušta u niz pustolovina.

Crna ljubavna komedija H. Ashbyja (1929–1988) stekla je 1970-ih kultni status kao pop-kulturni eksponent hipi ideologije oslobađanja i individualizma. Na to su utjecali i energična glum. izvedba scenaristice i glumice (→ Rosemaryna beba) R. Gordon te glazba C. Stevensa, umrežena u naraciju kao komentar, ali i kao dio narativne organizacije filma. Posebnu dimenziju Ashbyjevu crnom humoru daje gotovo nezamjetan kratak kadar Maudeine podlaktice s utetoviranim brojem, što je razotkriva kao žrtvu koncentracijskog logora, te upućuje na drugačiju interpretaciju Ashbyjeve žanrovske opcije. Film se time pozicionira i prema uznemirujućem simboličkom potencijalu recentnih film. komedija o holokaustu.

T. Jukić

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Harold i Maude. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 26.4.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/635>.