:: projekt :::: abecedarij :::: tražilica :::: galerija :::: kontakt ::

Istočno od raja (East of Eden, 1955), SAD, boja, 114min, Warner, r.: Elia Kazan, sc.: Paul Osborn, prema romanu Johna Steinbecka, df.: Ted McCord, glazba: Leonard Rosenman, ul.: James Dean (Cal), Raymond Massey (Adam), Julie Harris (Abra), Jo Van Fleet (Kate), Richard Davalos (Aron), Burl Ives (Sam), Albert Dekker (Will), Lois Smith (Ann).

U malom kalifornijskom gradiću prije I. svj. rata, buntovni i inhibirani mladić Cal Trask u sukobu je s ocem, religioznim farmerom Adamom, koji više voli starijeg sina Arona. Cal je ljubomoran i na bratovu sretnu vezu s djevojkom Abrom, u koju se i sam zaljubi jer samo ona razumije njegove frustracije. Iako Adam tvrdi da mu je majka Kate umrla, Cal odlazi u potragu za njom i nalazi je kako vodi obližnji bordel. Kad njegov otac izgubi većinu ušteđevine u jednom poslu, Cal od majke posudi 5000 dolara s namjerom da pomogne ocu. Po izbijanju rata zaradi na trgovini grahom. Otac, međutim, odbije pomoć te u svađi Cal otkrije kako zna za majčinu sudbinu.

Iako je prigušio biblijske aluzije iz Steinbeckova predloška u korist konkretnije analize frustracija i otuđenosti u amer. provincijskoj obitelji, Kazan je u svojemu prvom ostvarenju u boji i širokom platnu (cinemascope), zahvaljujući ponajprije efektnoj fotografiji T. McCorda, uspio dočarati Steinbeckov zanos vitalnom snagom prirode (oslikane ugl. mekim pastelnim bojama) koja nadvladava represivnu puritansku atmosferu kućnih interijera u kojima se odvijaju dramatični sukobi iskazani ugl. dinamičnim izmjenama kutova snimanja, krupnim planovima i iskrivljavanjima perspektive. Razlažući, dotad najintenzivnije, analizu protagonistovih inhibicija kroz psihoanalitičke sheme, Kazan je angažirao J. Deana, koji je u svojoj prvoj gl. ulozi, stilom zasnovanim na grčevitim gestama, postao paradigmatičnim tumačem tzv. buntovnika bez razloga i ikonom prigušenih neuroza mlađih naraštaja onodobne Amerike. Za Oscare su bili nominirani režija, scenarij i gl. muška uloga, a nagrađena je Jo Van Fleet za sporednu žensku ulogu.

B. Kragić