Kratki film o ubijanju

traži dalje ...

Kratki film o ubijanju (Krótki film o zabijaniu, 1988), Poljska, boja, 57 min, Polska TV, r.: Krzysztof Kieślowski, sc.: K. Kieślowski, Krzysztof Piesiewicz, df.: Sławomir Idziak, glazba: Zbigniew Preisner, ul.: Mirosław Baka (Jacek), Krzysztof Globisz (odvjetnik), Jan Tesarz (taksist).

21-godišnji Jacek besposleno luta gradom. Istodobno, antipatični taksist pere svoj auto i izbjegava neke klijente ponajviše iz zlobe, dok mladi odvjetnik Piotr sa zanosom govori protiv smrtne kazne. Vrlo brzo mladić sjeda u taksi da bi orobio i ubio taksista. Nakon umorstva odmah slijedi izricanje smrtne kazne, koju nije spriječila vehementna obrana, potom slijede pripreme za izvršenje kazne i sam čin.

Peti nastavak svoje tv serije Dekalog koja je tematski vezana uz deset zapovijedi Božjih – Ne ubij, Kieślowski je proširio u Kratki film o ubijanju. Najveći dio prvog dijela filma jest dugotrajno i iznimno mučno ubijanje, dok je gotovo čitav drugi dio priprema i izvršenje smrtne kazne u kojemu se društv. mehanizmi ne pokazuju ništa boljim od ubojice. Redatelj je priču o grozoti ubijanja filmski oblikovao reduciranim izrazom, bez povišenih tonova, i izrazitije fabularizacije, gotovo dokumentaristički bilježeći proces zadavanja smrti, ali i rabeći filtre na kameri koji potpuno smanjuju boju i ostavljaju dominantan žućkasto-zeleni ton koji asocira na podzemlje, te smanjujući oštrinu rubova film. slike. Usredotočivši se samo na ono što je bitno, a to su najčešće lica u krupnom planu koja zorno pokazuju strahotnost zbivanja, Kieślowski je ostvario jedan od najmučnijih, ali i najboljih filmova 1980-ih, tumačen kao vrhunski film. iskaz postavke o banalnosti ubijanja i zla, pa u tome smislu uspoređivan i s različitim knjiž. djelima, npr. romanima Dostojevskoga.

T. Kurelec

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Kratki film o ubijanju. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 26.4.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/866>.