Krila

traži dalje ...

Krila (The Wings, 1927), SAD, c/b, 139 min, nijemi, Paramount, pr.: Lucien Hubbard, r.: William Wellman, sc.: Hope Loring, Louis D. Lighton, prema priči J. M. Saundersa, df.: Harry Perry, ul.: Charles Buddy Rogers (Jack Powell), Richard Arlen (David Armstrong), Clara Bow (Mary Preston), Jobyna Ralston (Sylvia Lewis), Gary Cooper (kadet White), El Brendel (Herman Schwimpf).

Jack i David zaljubljeni su u istu djevojku, Sylviju. Ona voli Davida, ali ne želi to priznati Jacku da ga ne bi povrijedila. U Jacka je zaljubljena njegova mlada susjeda Mary, ali on to ne primjećuje. Uskoro Jack i David odlaze u I. svj. rat kao avijatičari i postaju bliski prijatelji.

U povijesti kinematografije Krila su prvi film s temom ratnog zrakoplovstva, prvi dobitnik Oscara za najbolji film te za tehničke efekte (Roy Pomeroy); ujedno jedan od najskupljih i najisplativijih filmova uopće. Film se odlikuje dojmljivim prikazom zračnih, ali i kopnenih bitaka (arhivski materijali neprimjetno su povezani s igr. prizorima, pri čemu su sve scene zračnih bitaka snimljene s kamerama pričvršćenima za »kljunove« aviona i bez kaskadera), te dirljivim emocionalnim trenutcima (scena Davidova umiranja na Jackovim rukama), što ga čini skladnim žanrovskim spojem ratnog filma i melodrame.

D. Radić

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Krila. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 20.4.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/875>.