Majka Indija

traži dalje ...

Majka Indija (Bharat Mata, 1957), Indija, boja, 172 min, Mehboob Productions, r.: Mehboob Khan, sc.: M. Khan, Wajahat Mirza, S. Ali Raza, df.: Faredoon A. Irani, glazba: Naushad, ul.: Nargis (Radha), Sunil Dutt (Biju), Raaj Kumar (Shamu), Rajendra Kumar (Ramu), Kanhaiyalal (Sukhilala), Kumkum (Champa), Chanchal (Roopa), Azra (Chandra).

Nakon vjenčanja, Radha doznaje da je njezina svekrva posudila 500 rupija od seoskog lihvara Sukhilale kako bi financirala vjenčanje. Usprkos usmenom dogovoru da će svake godine dobivati četvrtinu uroda, on je u pisani dokument unio odredbu o davanju tri četvrtine uroda. Izbije spor, a seoski glavari odluče u Sukhilalinu korist. Radha i njezin suprug Shamu posvećuju se tegobnu seoskom životu da bi mogli otplaćivati dug, ali Shamu napusti obitelj nakon što izgubi obje šake u nesreći. Radha ostaje sama s dvojicom sinova. Jedan od njih, Biju, postaje bandit i dolazi u sukob s majkom.

Reprezentativno ostvarenje ind. komerc. kinematografije čije obrasce – prekidanje radnje pjesmama, spoj izrazite melodramatike i komičnih epizoda – vješto i razrađeno rabi, ujedno je i prvi ind. film nominiran za Oscara za najbolji film na stranom jeziku. Ispripovijedan je u obliku junakinjine retrospekcije vlastitog života pri čemu je ona ocrtana kao simbol same Indije u pretvorbi od ruralne feudalne zajednice u moderno društvo (na početku filma, prije retrospekcije, kao najstarija osoba u selu ona otvara branu), ali i čuvarica tradic. feudalnih i patrijarhalnih vrjednota, poput časti seoske zajednice, zbog čega ubija sina odmetnika koji podriva utvrđeni poredak. Zbog epskog zamaha i usredotočenosti na gl. ženski lik (prisutan u gotovo svim scenama), često se drži ind. ekvivalentom filma → Zameo ih vjetar.

 

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Majka Indija. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/997>.