Noć vještica

traži dalje ...

Noć vještica (Halloween, 1978), SAD, boja, 91 min (proširena verzija 101 min), Compass International Pictures/Falcon Films, r. i glazba: John Carpenter, sc.: J. Carpenter, Debra Hill, df.: Dean Cundey, ul.: Jamie Lee Curtis (Laurie), Donald Pleasance (dr. Sam Loomis), Nancy Loomis (Annie Brackett), P. J. Soles (Lynda), Charles Cyphers (šerif Brackett), Nick Castle/Tony Moran (Michael Myers).

Petnaest godina nakon što je kao šestogodišnji dječak ubio svoju sestru tinejdžerku, Michael Myers bježi iz umobolnice i vraća se u rodni gradić na amer. Srednjem zapadu. Kreće u ubilački pohod, a njegove mete su tinejdžerke Annie, Lynda i, osobito, senzibilna i nevina Laurie.

Dok se u Napadu na policijsku stanicu (1976) oslanjao na motive → Rio Brava i Izgubljene patrole J. Forda (1934), u Noći vještica jasan je Carpenterov oslonac → Psiho, kako na općem planu rafinirana građenja suspensea, tako i u motivima ubilačkog psihopata i njegova funkcioniranja kao moralne kazne. Jednako kao u Psihu, odnos žrtve i psihopata ne može se svesti na površnu razinu (ne)prekršaja i kazne, već sadržava intrigantniju erotsku razinu – Laurie nije preživjela Michaelove napade zato što nije prekršila moralni kod, nego stoga što je Michaelov središnji erotski interes. Kao što je u Psihu čin ubojstva pod tušem zapravo supstitucija seksualnog odnosa Normana i Marion, tako je i Michaelovo proganjanje Laurie seksualna predigra mladog i bešćutnog sadista i tzv. dobre djevojke, koju upravo njezine vrline čine neodoljivom za utjelovitelja iracionalnog zla. Carpenterovo iznimno oblikovno umijeće, od prologa snimljenog subjektivnom kamerom u jednom kadru do majstorski komponiranih polusubjektivnih kadrova i građenje ugođaja (velika uloga osebujna glazb. motiva) presudno pridonose iznimno visokoj kreativnoj razini filma. Na osnovi filma snimljen je i niz, ugl. nekreativnih nastavaka.

D. Radić

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Noć vještica. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/1227>.