Filmski leksikon
:: projekt :::: abecedarij :::: tražilica :::: galerija :::: kontakt ::

Od 3 do 22 (1966), Hrvatska, c/b, 14 min, Zagreb film, r. i sc.: Krešo Golik, df.: Ivica Rajković, montaža: Katja Majer.

Dok. film koji prati radni dan udane, 22-godišnje tekstilne radnice i majke jednogodišnjeg dječaka Smilje Glavaš iz Dubrave, istočnog predgrađa Zagreba, koja stanuje u 9. sponičkom odvojku bb.

Film počinje detaljem formulara na kojem su ispisani protagonističini podaci, a naslov označava vrijeme njezina svakodnevnog ustajanja i lijeganja. Golik vrlo promišljeno i precizno prati sve faze njezina radnog dana: od ustajanja, pripremanja doručka djetetu, suprugu i sebi, odlaska na tržnicu prije posla, rada u tekstilnoj tvornici »Pobjeda«, povratka s posla, poslijepodnevnih obavljanja kućnih poslova do lijeganja. Između ovih kadrova povremeno su umontirani kadrovi uličnog sata koji omogućava vrlo precizno vremensko snalaženje. Krajnja temporalna i ritmička preciznost očituje se u prikazu detalja sata koji pokazuje 14.45, što označava točno polovicu projekcijskog vremena, ali i filmskog, odn. polovicu radnog dana Smilje Glavaš. Film bez glazbe i dijaloga, odlikuje se precizno snimljenim (Erik Molnar) i montiranim šumovima (Lidija Jojić) te pratećom kamerom i oporom fotografijom snimljenom isključivo pri zatečenom svjetlu. Istodobno, Golik je izvanredno izabrao protagonisticu čije asketsko lice, nasmijano tek nakratko pri buđenju dječaka te njegovu spremanju u krevet, svjedoči o teškomu radničkom životu u predgrađu u kućici bez struje i vode, posebice o položaju žene. Film je nagrađen u Oberhausenu nagradom međunar. udruge kritičara.

D. Marković