Recital

traži dalje ...

Recital (1972), Hrvatska, boja, 14 min, SDF Zagreb film, r. i sc.: Petar Krelja, df.: Nikola Tanhofer, montaža.: Katja Mayer.

Dok. film o recitalu održanom u Domu kulture u Novigradu Podravskom povodom proslave jugosl. Dana Republike. Film prati tijek priredbe na kojoj, ugl. učenici, ali i mještani, recitiraju i pjevaju revolucionarnu poeziju i pjesme, glume u igrokazu i plešu.

Film pripada prvoj fazi autorova dok. rada u kojoj se bavio socijalno-psihol., često socijalist., ritualima pa iskazuje izravnu društv. i ideološku kritičnost, prožetu ironijom. Krajnje funkcionalna kamera N. Tanhofera, brzinom reakcije, korištenjem zuma te naglih i brzih panorama, otkriva čitav niz detalja, koji u završnoj montaži neobičnim spajanjem rezultiraju očuđavajućim, neočekivanim efektima. Istodobno, kamera vrlo precizno, u krupnim planovima, snima lica izvođača, otkrivajući njihovu ozbiljnost i entuzijazam, ali, i amaterstvo i diletantizam, koji se očituju u nespretnoj mizansceni na pozornici, koreografiji i kostimografiji, a osobito i nekim scenografskim detaljima na samoj pozornici (npr. hrv. zastava okrenuta naopako koja zamjenjuje jugoslavensku). Takav montažni postupak, osobito potenciran i prekidom priredbe kako bi igračice nogometnog kluba »Podravina« podijelile gostima osvježenje, bio je povodom da se film prešutno zabrani, odn. da se preporuči njegovo neprikazivanje.

D. Marković

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Recital. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/1560>.