Rosenkrantz i Guildenstern su mrtvi

traži dalje ...

Rosenkrantz i Guildenstern su mrtvi (Rosenkrantz and Guildenstern Are Dead, 1990), Vel. Britanija, boja, 118 min, Brandenberg/ WNET Channel 13, r. i sc.: Tom Stoppard, prema vlastitoj drami, df.: Peter Biziou, glazba: Brian Gulland, Stanley Myers, Graham Preskett, sgf.: Ivo Husnjak, ul.: Gary Oldman (Rosenkrantz), Tim Roth (Guildenstern), Richard Dreyfuss (Igrač), Joanna Roth (Ofelija), Iain Glen (Hamlet), Joanna Miles (Gertruda).

Rosenkrantz i Guildenstern, epizodni likovi u Shakespeareovu Hamletu, nađu se u središtu te tragedije (Hamletovo glumljeno i Ofelijino stvarno ludilo) dok u dvorac dolazi glum. trupa.

Jedino film. red. ostvarenje dramatičara T. Stopparda (1937) ekranizacija je njegove istoimene drame zasnovane na ludičkom poigravanju s kaz. i fikcionalnim konvencijama, dram. funkcijom likova i perspektivama – epizodna lica misle da su protagonisti te su događaji iz Hamleta sagledani iz njihove vizure. Iako je Stoppard prilično skratio dramu pri njezinoj adaptaciji u film, zadržao je temeljnu ironijsku strukturu djela oslonivši se na efektne glum. kreacije. Nagrađen Zlatnim lavom u Veneciji, film je dijelom sniman i u Hrvatskoj (okolica Zagreba i ambijenti na jadranskoj obali); Z. Bourek koreografirao je lutke, I. Boban pantomimu glumaca, u ulogama članova glum. trupe nastupili su L. Badurina, Ž. Vukmirica, T. Maretić i M. Vasary, a Lj. Zečević glumio je Osrica, S. Medvešek Laerta i V. Matula Horacija.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Rosenkrantz i Guildenstern su mrtvi. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 23.4.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/1610>.