Staklo

traži dalje ...

Staklo (Glas, 1958), Nizozemska, boja, 11 min, Go Pictures/Vlada Kraljevine Nizozemske, r. i sc.: Bert Haanstra, df.: Eduard van der Enden, glazba: Pim Jacobs.

Dok. film o izradi stakla.

Film suprotstavlja kadrove tradic. zanatske proizvodnje stakla puhanjem kadrovima suvr. automatiziranog procesa u proizvodnji stakla. I dok tradic. postupak rezultira unikatnim predmetima poput vaza, pehara i pladnjeva, onaj suvremeni serijski proizvodi identične svakodnevno upotrebne predmete kao što su boce ili pepeljare. Oslanjajući se na poetike R. J. Flahertyja i J. Griersona, Haanstra rabi kratke, ritmički montirane kadrove detalja zaposlenih ljudskih ruku i znojnih lica kako bi dao dignitet i obrtu i obrtnicima. Kao kontrast bilježi krutost, nefleksibilnost mehanizacije koja redovito zataji, kao u kratkoj sekvenci u kojoj robot ne zna što da napravi s oštećenom bocom. Ritmu filma pridonosi i živahna jazz-glazba što prati i špicu filma, koja se transformira u nekoliko jezika, čime redatelj sugerira univerzalnost svojeg pogleda na stare, izumiruće zanate. Film je nagrađen Srebrnim medvjedom u Berlinu 1958. te Oscarom za kratkometr. dok. film za 1959.

D. Marković

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Staklo. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/1753>.