Šije

traži dalje ...

Šije (1971), Hrvatska, boja, 12 min, Zagreb film, r. i sc.: Nikola Babić, df.: Ivica Rajković, Vjenceslav Orešković, montaža: Josip (Joja) Remenar.

Dok. film smješten u okolicu Imotskog u Dalmatinskoj zagori o istoimenoj igri, poznatoj i popularnoj na hrv. obali i u njezinu zaleđu. Film započinje panoramskim totalom vrela kamenjara. U mjesnoj gostionici nekoliko žitelja započinje igrom, a jedan od igrača povremeno objašnjava njezina pravila. Autora ponajprije zanima manifestacija temperamenata i karaktera u igri, pa kamera pažljivo registrira ruke, lica, dijelove tijela i proživljavanja igrača. Film izrazitoga montažnog ritma, koji slijedi ritam i igre i igrača, ali i njihovih povika, svađa i prepiranja. O važnosti igre u krajnje siromašnom kraju, u kojemu vlastite ruke postaju i jedinim »rekvizitom« igre, svjedoči i posljednja rečenica filma koju izgovara jedan od igrača (»sve se može promijeniti, ali će šijavica uvijek ostati«). Film pripada prvom ciklusu N. Babića (1935), onom s kraja 1960-ih i poč. 1970-ih, u kojemu se bavi manifestacijama ljudske prirode u igri, npr. još i Mur bur (1969) i Okolo nje okolo nje (1971).

D. Marković

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Šije. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/1831>.