Toni

traži dalje ...

Toni (1935), Francuska, c/b, 86 min, Films d’Aujourd’hui, r.: Jean Renoir, sc.: J. Renoir, Carl Einstein, prema istoimenom romanu Jacquesa Leverta, df.: Claude Renoir, R. Leduc, glazba: Paul Bozzi, ul.: Charles Blavette (Antonio Canova zvan Toni), Jenny Hélia (Marie), Celia Montalván (Josepha), Edouard Delmont (Fernand), Andrex (Gaby), Max Dalban (Albert), Michel Kovatchevitch (Sebastian).

Tal. imigrant Toni radi u Provansi u kamenolomu, živi s mještankom Marie, ali se zaljubi u zavodljivu Josephu koja se, međutim, udaje za bogatijeg Alberta i s njim dobije dijete. Tonijevi se osjećaji ne mijenjaju, što dovodi do sukoba i rastanka s Marie, a on se i dalje nada da će Josepha napustiti grubog Alberta. Iako osvjedočena o Tonijevoj ljubavi, ona odluči pobjeći s daljnjim rođakom Gabijem, a žrtva tih događanja je plemeniti Toni.

Prvi istaknutiji Renoirov film u kojemu se redatelj dotiče soc. tematike, a perifernije i problema ksenofobičnog odnosa okoline prema došljacima (Talijanima, Španjolcima, Arapima, a kuriozitetno za ono vrijeme, među njima je i jedan crnac). U osnovi veristički film u kojemu prevladava ljubavna priča čiji je junak tragično zaljubljeni »čovjek iz naroda«, stoga i svojevrsna »pučka tragedija« koja predstavlja vrlo specifičan otklon od sličnih ljubavnih filmova u kojima su snažni osjećaji bili ograničeni na likove iz građanskih i viših ambijenata. Tu novost osnažuje i Renoirov realist. pristup: ni Toni nije lišen nedostataka, žrtva je i svojih slabosti, sam je film sniman u realnim ambijentima, dokumentarističkim stilom fotografije i prema istinitom slučaju koji je piscu dokumentirao inspektor J. Mortier, dio uloga tumače neprofesionalni glumci, a umjesto skladane glazbe pratnja je tal. narodni melos. Film se smatra anticipacijom tal. neorealizma, iako ga je od neorealista do 1950. vidio jedino L. Visconti.

A. Peterlić

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Toni. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/1891>.