Filmski leksikon
:: projekt :::: abecedarij :::: tražilica :::: galerija :::: kontakt ::

Zaljubljeni Shakespeare (Shakespeare in Love, 1998), SAD/Vel. Britanija, boja, 122 min, Bedford Falls/Miramax/Universal, pr.: Donna Gigliotti, Marc Norman, David Parfitt, Harvey Weinstein, Edward Zwick, r.: John Madden, sc.: Marc Norman, Tom Stoppard, df.: Richard Greatrex, glazba: Stephen Warbeck, sgf.: Martin Childs, Jill Quertier, ul.: Joseph Fiennes (Shakespeare), Gwyneth Paltrow (Viola de Lesseps), Geoffrey Rush (Philip Henslowe), Tom Wilkinson (Hugh Fennyman), Martin Clunes (Richard Burbage), Ben Affleck (Ned Alleyne), Rupert Everett (Christopher Marlowe), Colin Firth (Wessex), Judi Dench (Elizabeta I.).

U Londonu potkraj XVI. st. mladi Shakespeare je u autorskoj krizi, te nije kadar dovršiti komad Romeo i Ethel, gusareva kći. Inspiracija mu se vraća kad se zaljubi u aristokratkinju Violu de Lesseps, no isprva ne shvaća da se ona prerušava u mladića Thomasa ne bi li dobila ulogu u njegovu komadu, budući da žene nisu smjele glumiti, pa su ženske uloge igrali mladići. Kad shvati Violinu prijevaru, njihova se priča neće rasplesti nego dodatno komplicirati: Viola je zaručena za bogatog lorda Wessexa, a Thomas dobije ulogu Romea.

Povezavši Shakespeareovu biografiju s fabulama njegovih Romea i Julije i Na Tri kralja, Stoppardov se scenarij uklopio u postmodernističke revizije povijesti: on križa žanrove, historiografsko i biografsko prepleću se s fiktivnim, a fabula uključuje metafikcijski komentar (priča o priči u priči; kazalište u kazalištu). Ipak, Stoppard time slijedi i samoga Shakespearea, čije fabule također ovise o nestabilnim identitetima i glumi kao metafori za svijet uopće, što Shakespearea afirmira kao figuru kaz., ali i film. iluzije. (Tu je koncepciju Stoppard razvio već u filmu → Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi, prema Hamletu.) Maddenov film odlikuje bogata mizanscena koja teži pomnoj rekonstrukciji renesansnog Londona i arhitekture Shakespeareova teatra, te cameo izvedbe J. Dench i R. Everetta, čije su uloge kraljice i kontroverznog umjetnika ujedno komentar njihova statusa na suvr. brit. glumačkoj sceni. Film je nagrađen Oscarima za najbolji film, izvorni scenarij, glavnu (G. Paltrow) i sporednu (J. Dench) žensku ulogu, scenografiju, kostimografiju (Sandy Powell) i izvornu glazbu.

T. Jukić


ZALJUBLJENI SHAKESPEARE, J. Madden (Gwyneth Paltrow i Joseph Fiennes)