Čovjek za sva vremena

traži dalje ...

Čovjek za sva vremena (A Man for All Seasons, 1966), SAD, boja, 120min, Open Road, r. i pr.: Fred Zinnemann, sc.: Robert Bolt, prema vlastitoj drami, df.: Thed Moore, glazba: Georges Delerue, ul.: Paul Scofield (Thomas More), Robert Shaw (Henrik VIII.), Leo McKern (Cromwell), Orson Welles (kardinal Wolsey), Wendy Hiller (Alice More), Nigel Davenport (Norfolk), Vanessa Redgrave.

Lord kancelar Thomas More požrtvovni je rimokatolik i stoga odbija otići u Rim da od pape izmoli dozvolu za razvod kralja Henrika i njegove supruge Katarine Aragonske, a da bi se kralj mogao oženiti svojom ljubavnicom Anne Boleyn. Kralj potom raskida s papom te se imenuje poglavarom nove Anglikanske crkve. More, koji je u međuvremenu podnio ostavku na kancelarsku dužnost, odbija položiti zakletvu na vjernost kralju.

Sukob Thomasa Morea i kralja Henrika, izložen dijelom u obliku sudske drame, tumačen je kao metafora sukoba posvećenosti vjerskim moralnim zahjevima, ali i pravnom legalizmu s pragmatičkom apsolutnom moći. Potanko rekonstruirajući razdoblje, film se temelji na iznimnim glum. interpretacijama u kojima su gl. glumci uspjeli dojmljivo postići suprotnost izvanjske suzdržanosti i intenzivnih unutarnjih refleksija i emocija. Film je nagrađen sa 6 Oscara – za najbolji film, režiju, gl. mušku ulogu, scenarij prema knjiž. djelu, kolor-fotografiju i kolor-kostimografiju (Joan Bridge, Elizabeth Haffenden).

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Čovjek za sva vremena. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/286>.