Fantomska kočija

traži dalje ...

Fantomska kočija (Körkarlen, 1921), Švedska, c/b, 93min, Svenska Biografteatren, r. i sc.: Victor Sjöström, prema romanu Selme Lagerlöf, df.: Julius Jaenzon, sgf.: Alexander Bakó i Axel Esbensen, ul.: V. Sjöström (David Holm), Hilda Borgström (njegova žena), Astrid Hol (Edith), Tore Svennberg (Georg), Concordia Selander (Edithina majka), Lisa Lundholm (Maria), Tor Weijden (Gustafsson).

Na novogodišnju noć mlada bolničarka Edith leži teško bolesna i traži da joj dovedu alkoholičara i skitnicu Davida Holma, kojega je neuspješno pokušala nagovoriti da se vrati obiteljskom životu. On je odbija posjetiti, ali u tučnjavi s dvojicom skitnica gubi svijest te ga posjećuje vozač kočije smrti koji mu pokazuje njegova nedjela.

Najpoznatiji Sjöströmov šved. film ekranizacija je romana nadahnutog legendom o grješniku, koji posljednji umire na Staru godinu te mora sljedeće godine voziti kočiju u kojoj Smrt skuplja umrle. Odsutnošću prikaza prirode (osim u dvije kraće scene) netipičnim za Sjöströma, film se uklapa u njegovo stvaralaštvo oslikavanjem psihol. stanja likova i njihovih odnosa, osvjetljenjem i slikovnim kompozicijama. Usprkos moralizatorskom tonu i sentimentalnom razrješenju, odlikuje se spojem realist. detalja u prikazu soc. okolnosti života likova (siromaštvo) i vizualno impresivnih fantastičkih sekvenci, ostvarenih funkcionalnom i dojmljivom uporabom dvostrukih ekspozicija u cilju prikaza natprirodnog ugođaja i metaforične vizije smrti i stradanja. Jednako je razrađena i narativna struktura filma: priča je ispripovijedana nizom složenih retrospekcija, od kojih pojedine sadržavaju vlastite retrospekcije, što je utjecalo na eur. filmove 1920-ih. Snimljena su dva remakea: u Francuskoj u režiji J. Duviviera (1939) i u Švedskoj u režiji A. Mattsona (1958).

B. Kragić

ilustracija
FANTOMSKA KOČIJA, V. Sjöström

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Fantomska kočija. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/453>.