Godina mirnog sunca

traži dalje ...

Godina mirnog sunca (Rok spokojnego słońca, 1984), Poljska/SAD/SR Njemačka, boja, 107min, Film Polski/Regina Ziegler/TeleCulture/Zespół Filmowy Tor, r. i sc.: Krzysztof Zanussi, df.: Sławomir Idziak, glazba: Wojciech Kilar, ul.: Maja Komorowska (Emilia), Scott Wilson (Norman), Hanna Skarzanka (Emilijina majka), Ewa Dalkowska (Stella), Vadim Główna (Herman).

Između ruševina mjesta uz novouspostavljenu granicu na kraju II. svj. rata sreću se ratna udovica iz Poljske – Emilia – i amer. vojnik Norman, koji je sa svojim suborcima došao pomoći u ponovnoj izgradnji. Njih dvoje ne samo što teško mogu izraziti svoj odnos prema boli, patnji, očaju i smrti koje su vidjeli u ratu, nego ne mogu niti međusobno komunicirati, jer ona ne zna engleski, a on poljski. Ipak, među njima se postupno, unatoč mnogim zaprekama, rađa ljubav. Norman se želi konačno vratiti u domovinu, dok Emilia ne može zaboraviti poginulog supruga niti ostaviti majku.

Za razliku od većine ostalih filmova, Zanussi se ovdje ne usredotočuje samo na intimističku dramu koja se bavi naglašenim etičkim pitanjima, nego kroz protagoniste i niz ostalih likova naznačuje složenost egzistencijalnih problema dramatičnih dana nakon završetka rata. Upućujući na ljubav kao onaj element ljudskosti koji može nadvladati posljedice ratnih užasa, ali za čije potpuno ostvarivanje postoji niz prepreka, Zanussi prožima film melankolijom i ugođajem tuge. Jedan od redateljevih najsloženijih, a zahvaljujući sjajnim interpretacijama Komorowske i Wilsona, te vizualnoj ljepoti i majstorskom razvijanju ritma, i jedan od njegovih najuspjelijih filmova, nagrađen je Zlatnim lavom u Veneciji.

T. Kurelec

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Godina mirnog sunca. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 23.4.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/568>.