Idu dani

traži dalje ...

Idu dani (1968), Hrvatska/Italija, boja, 10min, animirani, Zagreb film/Corona cinematografica, r., sc., crtač i gl. animator: Nedeljko Dragić, glazba: Tomislav Simović, sgf.: Rudolf Borošak.

Jedan od najznačajnijih filmova zagrebačke škole anim. filma. Kao vrsni karikaturist osebujna, dinamična i linearna stila, Dragić je pronašao idealnu formulu transpozicije vlastitih grafičkih predložaka u pokret, dosljedno pokazujući da se crtani likovi tek u primjerenoj animaciji pretvaraju u autentične karaktere. U sveukupnoj povijesti animacije jedan od najuspješnijih animatora karikaturista, Dragić je filmom Idu dani realizirao u tom smislu gotovo programatsko djelo. Film govori o tzv. »malom čovjeku«, simboličkim i stvarnim okolnostima i događajima što agresivno utječu na njegov život u kojem nema mjesta za egzil ili smiraj. Stoga film djeluje kao potresna i dramatična metafora te slutnja tegobnih vremena. Dramaturški, sastoji se od niza crteža povezanih iznimnom autorskom energijom koja od prostoručnih crta tvori dirljivi dijagram svakodnevice.

J. Marušić

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Idu dani. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 24.4.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/678>.