Lawrence od Arabije

traži dalje ...

Lawrence od Arabije (Lawrence of Arabia, 1962), Vel. Britanija, boja, 222 min, Horizon Pictures, pr.: Sam Spiegel, r.: David Lean, sc.: Robert Bolt, df.: Frederick A. Young, glazba: Maurice Jarre, sgf.: John Box, John Stoll, Dario Simoni, ul.: Peter O’Toole (Lawrence), Omar Sharif (Ali), Alec Guinness (Faisal), Anthony Quinn (Auda), Jack Hawkins (general Allenby), Claude Rains (Dryden), Arthur Kennedy (Bentley), Anthony Quayle (Brighton), José Ferrer (turski beg).

Bliski istok tijekom I. svj. rata; T. E. Lawrence postaje brit. vojni izaslanik u stožeru emira Faisala te ubrzo organizira arap. vojsku u borbi protiv Turske. Na njezinu čelu osvaja Akabu, a potom prelazi Sinaj kako bi javio vijest o pobjedi. Kao zagovornik arap. jedinstva i neovisnosti, postaje i sudionikom diplomatskih igara te kontroverzna ličnost.

Jedan od kronološki posljednjih odvjetaka brit. podžanra pov. filma, tzv. imperijalnoga filma (u kojemu se radnja odvija u kolonijalnim posjedima s brit. diplomatima, vojnicima i pustolovima kao junacima), unutar opusa D. Leana potvrđuje njegovu sklonost prema spektakularnosti, prikazu nedavne prošlosti, unošenju intimizma u spektakl i zanimanju za bizarne i opsesivne ličnosti. P. O’Toole dojmljivo je kreirao zagonetni i proturječni naslovni lik (diskretno sugeriran homoseksualizam) u razvoju od simpatičnog nekonformista preko čovjeka opsjednuta polit. ciljem i predožbom o sebi kao nadčovjeku do razočarana gubitnika. Vrsne su uloge također ostvarili O. Sharif, A. Guinness, A. Quinn, J. Hawkins i C. Rains kao predstavnici tipskih likova arap. plemenskih vođa odn. brit. generala i diplomata spram kojih se junak dodatno ocrtava i komentira. Scenarij, nadahnut Lawrenceovom knjigom Sedam stupova mudrosti (1926), obilježava sklonost prema literariziranim dijalozima, aluzivnosti i metaforici, a film je najveću pozornost privukao spektakularnim eksterijernim akcijskim scenama (bitke, konjica u pokretu) i snimkama pustinje, ugl. u totalima. Njih obilježavaju i panoramski pokreti kamere i estetizirana fotografija, koja vizualno materijalizira pustinju kao prirodni element superioran ljudskim naporima, a supostavljanje krhkosti i uzaludnosti junakovih (i općenito ljudskih) akcija trajnosti prirodnoga okoliša ujedno je i lajtmotiv filma. Nagrađen sa 7 Oscara – za najbolji film, režiju, kolor-fotografiju i scenografiju, glazbu, montažu (Anne V. Coates) i zvuk (John Cox), znatno je utjecao na žanrovsko redefiniranje pov. spektakla, posebice na filmove J. Miliusa i S. Spielberga, a suvr. kritika smatra ga najboljim Leanovim ostvarenjem. Na premijeri u prosincu 1962. film je prikazan u izvornoj verziji od 222 min, koja je skraćena na 202 min za opću distribuciju 1963., a pri ponovnoj distribuciji 1971. prikazivan je u dodatno skraćenoj verziji od 187 min. Restaurirana verzija od 217 min. premijerno je prikazana na festivalu u Cannesu 1989.

B. Kragić

ilustracija
LAWRENCE OD ARABIJE, D. Lean (Peter O’Toole)

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Lawrence od Arabije. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/913>.