Majka Ivana Anđeoska

traži dalje ...

Majka Ivana Anđeoska (Matka Joanna od Aniołów, 1961), Poljska, c/b, 125 min, ZAF Kadr, r.: Jerzy Kawalerowicz, sc.: Tadeusz Konwicki i J. Kawalerowicz, prema romanu Jarosława Iwaszkiewicza, df.: Jerzy Wójcik, glazba: Adam Wałaciński, sgf.: Roman Mann, Tadeusz Borowczyk, ul.: Lucyna Winnicka (majka Ivana), Mieczysław Voit (opat Josip), Anna Ciepielewska (sestra Margareta), Maria Chwalibóg (Awdosia).

Opat Josip zadužen je za egzorcizam nad opsjednutim redovnicama, ponajprije majkom Ivanom Anđeoskom. U prvom pokušaju izaziva tek masovnu histeriju, pa se izolira s njome. Pritom se zaljubljuje u Ivanu i u svrhu razrješenja te situacije odlučuje se na ubojstvo dvoje nevinih kako bi time na sebe preuzeo njezine grijehe.

Remek-djelo jednog od najznačajnijih polj. redatelja tematikom je dalje prošlosti otvorilo nov tematski krug unutar polj. kinematografije u kojoj su tada prevladavala djela o II. svj. ratu. Radnja se temelji na slučaju demona iz Louduna iz XVII. st., što je uz J. Iwaszkiewicza nadahnulo i A. Huxleya (poslije je istu temu obradio i K. Russell u filmu → Demoni). Kawalerowicz je priču transponirao u Poljsku XVII. stoljeća, no manje ga je zanimalo oživljavanje epohe, a više analiza fanatizma i dogmatske ograničenosti koji vode do potpune degradacije ljudskosti u okvirima autoritarnog društv. sustava. No, za međunar. uspjeh filma, nagrađenog i posebnom nagradom žirija u Cannesu, zaslužno je, uz zanimljivost teme, i njezino ekspresivno vizualno uobličenje. Film sugestivnu atmosferu i gradnju dram. napetosti (precizno razrađenu i na pripovjednoj razini) dočarava izvanrednom crno-bijelom fotografijom pri čemu je izmjena crnog i bijelog, svjetla i tame, objektivnog i subjektivnog viđenja uvijek opravdana smislom pojedinoga kadra. U vrijeme nastanka film je kritizirala Kat. crkva, iako je autoru dogmatizam Crkve u prošlosti (čega su posebice bili svjesni gledatelji u Poljskoj i ostalim socijal. zemljama) bio tek način da u analizi dogmatizma socijal. sustava izbjegne cenzuru.

T. Kurelec

ilustracija
MAJKA IVANA ANĐEOSKA, J. Kawalerowicz

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Majka Ivana Anđeoska. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/998>.