Rondo

traži dalje ...

Rondo (1966), Hrvatska, c/b, 95 min, Jadran film, r. i sc.: Zvonimir Berković, df.: Tomislav Pinter, gl.: W. A. Mozart, izvodi Jurica Murai, m.: Radojka Tanhofer, sgf.: Željko Senečić, ul.: Relja Bašić (Feđa), Milena Dravić (Neda), Stevo Žigon (Mladen), Rudolf Kukić i Zvonimir Rogoz (umirovljenici), Boris Festini.

Kod umjetnika Feđe i supruge Nede svake nedjelje dolazi sudac Mladen kako bi s domaćinom igrao šah te razgovarao o umjetnosti i ženama. No, studentica Neda počini preljub sa znatno starijim Mladenom.

Dok u scenariju → H-8... prikaz sudbina brojnih junaka strukturom podsjeća na fugu, Rondom Berković radikalizira modernističku formu, uklapajući se u tendencije eur. filma. Ritual monotonog druženja ne pogoduje dinamičnom razvoju dramskih sukoba, no zato motivira nagle, hirovite promjene, opravdane temeljnim nezadovoljstvima: Neda se osjeća inferiornom suprugu, on teško ostvaruje prijateljstva i emocionalne kontakte, Mladen je već dugo u kolotečini samačkog života – hladan u privatnosti koliko i na sudačkom poslu. Stoga dolazi do preljuba, premda ga Mladen ne potiče i premda ni po čemu nije superioran Feđi. Glazb. oblik ronda (ponavljanje tema) organizira narativni slijed, no važan je i kao tema – likovi vole, slušaju i sviraju Mozartov Rondo, raspravljaju o sličnosti žene i glazbe, a i izlet u jazz u temelju ne mijenja glazb. ugođaj već tek osnažuje dojam o želji za promjenom zbog koje preljub nastaje. Snimatelj je slijedio ugođaje i osvjetljenje u interijerima slikara M. Stančića, pridonoseći dočaravanju rafinirane, dosadno-tjeskobne svakodnevice. Junacima vrijeme zapravo ne teče, jer se vrte u krugu nalik strukturi ronda, a takvoj atmosferi pogoduju i dulji kadrovi u kojima do izražaja dolaze vrsne glum. interpretacije. Poslije proglašavan jednim od najboljih hrv. filmova uopće, R. je već na pulskome festivalu izazvao pozornost, podijelivši Srebrnu arenu za film i žensku ulogu (M. Dravić), a Zlatnu za scenarij i glumu R. Bašića, a nagrađena je i fotografija. S uspjehom je prikazivan u inozemstvu (nagrada za scenarij na festivalu u Atlanti).

N. Gilić

ilustracija
RONDO, Z. Berković (Milena Dravić)

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Rondo. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/1608>.