Filmski leksikonFilmski leksikon vješto je napisan pojmovnik i osobnik svijeta filma. Nastao je u duhu Filmske enciklopedije, u odnosu na koju je obogaćen obradom pojedinačnih filmskih djela.

Filmovima je posvećeno gotovo 1000 članaka - sastoje se od naziva filma na hrvatskom i izvorniku, tehničkih podataka, imena redatelja, scenarista, snimatelja, skladatelja i glavnih glumaca, potom kratkog opisa fabule te interpretacije popraćene recepcijom i dodijeljenim nagradama. Uz igrane filmove obrađeni su i pojedini antologijski dokumentarni i animirani filmovi.

Biografski članci obrađuju redatelje i glumce te najistaknutije snimatelje, scenariste, scenografe, kostimografe, skladatelje i producente. Posebna je skupina članaka posvećena definicijama filmoloških pojmova i profesija, žanrova, stilskih formacija i smjerova. Napose je i komplementarno zastupljena kultura hrvatskog filma.

SADRŽAVA:

  • 2134 članka
  • 618 ilustracija

UREDNICI: Bruno Kragić, Nikica Gilić

GODINA IZDANJA: 2003

Nulti arak (tiskano izdanje)

Impresum (tiskano izdanje)

Predgovor (tiskano izdanje)

Suradnici (tiskano izdanje)

Kratice i simboli (tiskano izdanje)

Nagrade (dodatak Filmskom leksikonu)

Kazalo naslova (dodatak Filmskom leksikonu)

Dopušteno je korištenje ili citiranje pojedinih članaka u dijelovima ili u cjelini uz naznaku izvora. Ostala autorska prava zadržava Leksikografski zavod Miroslav Krleža.