Antoine i Antoinette

traži dalje ...

Antoine i Antoinette (Antoine et Antoinette, 1947), Francuska, c/b, 87 min, Société Nouvelle des Établissements Gaumont, r.:Jacques Becker, sc.: J. Becker, Françoise Giroud, Maurice Griffe, df.: Pierre Montazel, glazba: Jean-Jacques Grunenwald, ul.: Roger Pigaut (Antoine Moulin), Claire Mafféi (Antoinette Moulin), Anette Poivre (Juliette), Noël Roquevert (Roland), Gaston Modot.

Prodavačica u robnoj kući Antoinette i tiskarski radnik Antoine mladi su bračni par koji živi u pariškoj radničkoj četvrti. Nakon dobitka na lutriji, Antoine izgubi listić te se zabrine za budućnost njihova odnosa.

Prvi od triju Beckerovih filmova o mladim likovima u onodobnomu Parizu (druga dva su Sastanak u srpnju, 1949., o idealističkoj mladeži u okružju pariške Latinske četvrti, te Edouard i Caroline, 1951., o sličnom paru, ali iz građ. slojeva), romantična je komedija suptilnoga soc. podteksta. Tematizacija jednostavnih, romantičnih motiva o ljudskim odnosima koji oslikavaju klasne i spolne refleksije očituje utjecaj J. Renoira, pri čemu je motiv izgubljenog listića temelj za naoko ležernu analizu utjecaja soc. statusa na ljudske odnose, odn. sukoba mladenačkoga idealizma i praktičnoga života. Zasnovan na nijansiranoj uporabi značajki klas. stila (preciznost glum. pokreta i replika, dinamični ritam), zbog snimanja na lokacijama i prikaza likova iz radništva korespondira i s tal. neorealizmom. Na festivalu u Cannesu 1947. nagrađen je Grand Prixom.

B. Kragić

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Antoine i Antoinette. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 1.3.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/antoine-i-antoinette>.