Princeza Mononoke

traži dalje ...

Princeza Mononoke (Mononoke hime, 1997), Japan, boja, 133 min, animirani, Ghibli/ /Tokuma Shoten/Nippon Television Network/ Dentsu, r., sc., crtež i animacija: Hayao Miyazaki, df.: Atsushi Okui, glazba: Jo Hisaishi, ul. (glasovi): Yoji Matsuda (Ashitaka), Yuriko Ishida (Mononoke), Yuko Tanaka (Eboshi), Kaoru Kobayashi, Akihiro Miwa; u engl. sinkronizaciji: B. Crudup (Ashitaka), C. Danes (Mononoke), M. Driver, G. Anderson.

U Japanu potkraj srednjega vijeka bog vepar ožiljkom začara Ashitaku koji štiti svoje selo. Tragajući za načinom da skine sa sebe zlu čaroliju, Ashitaku se nađe usred žestoka sukoba u kojemu vučja princeza Mononoke predvodi šumska stvorenja u borbi protiv rudara koji uništavaju prirodu.

Iznimno uspješan kod jap. i svj. publike i kritike, ovaj crt. film uglednog redatelja, crtača, animatora i autora stripova H. Miyazakija (1941) od velike je važnosti za porast utjecaja jap. animacije na Zapadu potkraj XX. st. Riječ je o maštovitu izdanku bogate jap. tradicije vizualnih umjetnosti (osobito stripa i crt. filma), koja uključuje i djela rađena za TV, a osobito su vrijedni pozornosti stilizirana izražajnost crteža i režije te raskošna uporaba boje, svjetlosti i sjena (Miyazaki je osobno crtao tisuće faza pokreta). Sklad čovjeka i prirode tipična je autorova tema, korespondentna s aktualnim zapadnjačkim preokupacijama; pritom je naslijeđe nac. kulture i mitologije u jap. industriji stripa i crt. filma trivijalizirano (iz umj. i komerc. pobuda) slično kao što su temelji zapadnjačke kulture trivijalizirani u proizvodima tvrtki W. Disneya. Princeza Mononoke osvojila je više nagrada (npr. Jap. akademije za najbolji film), a sljedeće Miyazakijevo dugometr. ostvarenje Sen i tajnoviti nestanak Chihiro (2001) prvi je crt. film nagrađen Zlatnim medvjedom na berlinskom festivalu, a nagrađen je i Oscarom.

N. Gilić

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2003.

Citiranje:

Princeza Mononoke. Filmski leksikon (2003), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.5.2024. <https://film.lzmk.hr/clanak/princeza-mononoke>.